• Wim van Barneveld opende zaterdagmiddag de Vrijplaats.
• Wim van Barneveld opende zaterdagmiddag de Vrijplaats. Foto: Nico van Ganzewinkel

Iedereen mag zegje doen bij Vrijplaats

vianen • Burgemeester Wim Groeneweg en raadslid Wim van Barneveld van VHL Lokaal (vroeger Lokaal Alert) gaven zaterdagmiddag het startsein van de Vrijplaats in Vianen, gesitueerd voor het stadhuis.

De politieke fractie loodste vorig jaar succesvol een initiatiefvoorstel door de gemeenteraad om zo'n Vrijplaats te realiseren. "Vrijplaatsen maken een stad tot stad, dragen bij aan haar verscheidenheid. En laten zien dat er meer in het leven is dan economisch gewin", schreef de fractie destijds in een toelichting op het voorstel.

Burgemeester Groeneweg maakte zaterdag als eerste gebruik gemaakt van de Vrijplaats. Hij vertelde een verhaal over de 'Vrijstaat Vijfheerenlanden'. De plek van de Vrijplaats wordt aangegeven door twee stalen bloembakken voor het stadhuis.

Speakers corner

De Vrijplaats is wat het is: een plek waar iedereen zijn zegje mag doen, muziek mag maken, een toneelstukje mag opvoeren of simpelweg de eigen vereniging mag promoten. Een soort speakers corner, maar dan uitgebreider. Of, zoals Van Barneveld het uitdrukt: "Doe maar je ding."

Er is ruimte voor informele ontmoeting en publieksgerichte activiteiten. De Vrijplaats kent geen bestuur en geen vorm van georganiseerd toezicht.

Er gelden echter wel enkele regels voor het gebruik van de Vrijplaats, niet beledigend, niet aanstootgevend, niet onwettig, niet commercieel. Ook dient de Vrijplaats schoon te worden achtergelaten. Het is de kunst om het publiek te boeien, vindt Van Barneveld. En maar hopen dat er bij jouw sprankelende optreden voldoende mensen blijven staan. "Het publiek stemt met de voeten. Als het ze niet zint, dan lopen ze gewoon door."