• Tirtsa Kamstra:
• Tirtsa Kamstra: "Ik schuw het debat niet." Foto: Nico van Ganzewinkel

'Ik laat me niet kleineren'

vianen • Ze is enthousiast, gemotiveerd en leest zich altijd goed in. Haar energieke houding en een honger naar het debat, maken dat vooral haar mannelijke collega's zich wel eens op haar verkijken. Eenmaal op stoom is Tirtsa Kamstra, raadslid voor de ChristenUnie in Vianen, moeilijk te stoppen.

"Ho, ho. Als u nou gewoon even wacht dan ga ik u het zo uitleggen.'' Dit badinerende toontje van mannen in de raad, is Tirtsa Kamstra van de ChristenUnie soms wel eens beetje zat. Aan de andere kant lijkt het er gewoon bij te horen. "Het irriteert me maar ik word er ook wel door gesterkt," zegt de Viaanse. "Ik laat me er niet door kleineren. Dan denk ik: als je het zo wilt, dan krijg je het gewoon drie keer om je oren.''

Tirtsa Kamstra (1976) is fractievoorzitter voor de ChristenUnie in de raad van Vianen. Ze is geboren in Israel toen haar ouders in de kibboets Nes Ammin waren en is de middelste van vijf kinderen. Na een klein jaar verhuisde het gezin naar Nijmegen en daarna naar Vianen. Ze heeft de looks van een goede fee met haar zachte gelaatstrekken, blauwe ogen en blond haar. Maar staat ze op haar strepen, dan wordt ze fel. Ze maakt graag haar punt en kan niet tegen onrecht. Jammer genoeg is de Viaanse politieke arena niet geschikt voor het goed voor het voetlicht brengen van je standpunt. Een debat aangaan in de raad van Vianen is volgens Tirtsa Kamstra 'not done'.

Met de dichtgetimmerde coalitie van CDA, VVD, SGP en PvdA met bij voorbaat toegezegde steun van de fractie van VHL Lokaal, is er daarbij ook weinig gelegenheid tot debat. "Als het maar even kan, worden de rijen gesloten en wordt er braaf gedaan wat het college voorstelt", legt Tirtsa uit. Haar partij de ChristenUnie zit in de oppositie samen met D66. Ondanks de drukke politieke werkzaamheden maakt Tirtsa zoveel mogelijk tijd voor haar gezin en haar hobby's. Ze loopt graag hard. "Mijn favoriete rondje is door buurtschap Helsdingen. Dat is zo'n mooi stukje van Vianen." Ook korfbalt ze bij vereniging VIKO.

Discussie

Tirtsa houdt van debatteren maar loopt vaak tegen een, veelal mannelijke, muur van onbegrip aan. "Als een discussie net goed op gang is wordt wel eens gevraagd aan de voorzitter of we liever niet het antwoord van de wethouder kunnen afwachten. Dan slaat zo'n debat meteen dood en dat vind ik jammer. Ik schuw het debat niet en daar moeten sommigen blijkbaar erg aan wennen. Misschien nog wel meer omdat ik een vrouw ben en ik me niet klein laat krijgen. Gelukkig houdt onze voorzitter Wim Groeneweg ook wel van een debat en grijpt hij niet zo snel in. Daar ben ik wel blij mee.''

Tijdens het gesprek drentelt haar tweejarige dochter om haar heen. Een puzzeltje maken van Dora of een verhaaltje voorlezen op schoot: Tirtsa doet het gewoon. Tegelijkertijd geeft ze gewoon antwoorden op de vragen.

Samen met vrouwelijke collega-raadsleden uit de gemeenten Zederik en Leerdam zit Tirtsa Kamstra in de groep genaamd 'VHL-vrouwen'. Zij zijn actief op social media en laten zich op lokale markten zien. Zo ook tijdens de viering van Internationale Vrouwendag in Vianen in De Prenter op woensdag 8 maart.

Meer vrouwen in de gemeenteraad vindt de moeder van twee kinderen een absolute must. Omdat de gemeenteraad nu eenmaal een afspiegeling van de samenleving zou moeten zijn. "Maar omdat je dan een meer socialere kijk op dingen krijgt, meer verbinding. Veel van die mannen hebben een zakelijke kijk op alles. Daar komt weinig gevoel bij kijken. Ze kijken meer naar de zakelijke belangen dan naar de mensen erachter.''

Dat Internationale Vrouwendag op een woensdag valt, maakt de organisatie voor sommige vrouwen wel een beetje lastig. Voorspelt ze. "Dat is toch voor veel moeders de mammadag. Nu moeten we nog kijken hoe we de opbouw gaan rondbreien. Gelukkig vindt het evenement verder in de avond plaats."