• Baanwielrenner Hugo Haak is tijdelijk ook klusjesman.
• Baanwielrenner Hugo Haak is tijdelijk ook klusjesman. Foto: Peter Verbeek

Haak kan WK baan op zijn buik schrijven

vianen • Nadat baanwielrenner Hugo Haak zich over de teleurstelling had gezet dat hij niet was geselecteerd voor de Olympische Spelen in Rio focuste hij op deelname aan het WK in Hongkong. Tijdens een krachttraining scheurde hij de buitenmeniscus van zijn linkerknie af, zodat ook door dát evenement een streep kan.

De Spelen hadden voor Haak (25) hét hoogtepunt van zijn wielercarrière moeten worden. Na een driedaagse bike-off in Roubaix kreeg hij, op 13 juli, van zijn trainer en bondscoach René Wolff te horen dat hij buiten de selectie was gevallen en thuis moest blijven.

"Toen Wolff in 2010 bondscoach werd heeft hij mij als eerste benaderd voor zijn selectie, met name voor de teamsprint", vertelt Hugo. "We hebben gebouwd aan een succesvolle ploeg die onder andere Europees kampioen is geworden en tweede bij de wereldkampioenschappen. Ik had er dan ook op gerekend dat we met die ploeg naar Rio zouden gaan. Na de mededeling dat ik thuis moest blijven heb ik drie maanden helemaal niets gedaan."

In oktober heeft Hugo Haak een goed gesprek gehad met de bondscoach, die duidelijk met de zaak in zijn maag zat en spijt heeft betuigd van de beslissing die hij drie maanden eerder had genomen. "Half oktober ben ik weer gaan trainen. Ik had veel kracht ingeleverd, mijn hele coördinatie was weg, en daar ben ik toch wel van geschrokken. Begin november liet Wolff weten dat hij me wilde opnemen in de ploeg die drie weken later zou starten tijdens een wereldbekerwedstrijd in Apeldoorn. Door heel hard te trainen heb ik flinke stappen kunnen zetten en zijn we op de teamsprint in de subtop geëindigd. Belangrijker dan dat was dat het plezier en de zin in de sport weer terug was."

Trainingsstage

Nadat Haak tijdens het NK in december zilver en brons had gewonnen heeft de nationale selectie zich vanaf januari voorbereid op het WK in Hongkong. Haak wisselde de trainingen af met klussen in het huis dat hij en zijn vriendin hadden gekocht in het centrum van Vianen. In februari vertrok hij naar Portugal, voor een trainingsstage van ruim drie weken. Tijdens een van de krachttrainingen raakte hij, met een zware halter in zijn nek, uit balans. Hij hoorde een knak in zijn linkerknie, en na een MRI-scan bleek dat zijn buitenmeniscus finaal was afgescheurd.

"Dat was de tweede grote teleurstelling in korte tijd", merkt Hugo op. "Een kleine meevaller is dat ik komende woensdag al wordt geopereerd. Ik had me in Hongkong weer willen laten zien, maar daar moet ik nu op wachten tot het EK dat in oktober in Berlijn wordt gehouden."

Peter Verbeek