• De feestelijke opening van de kas op Landgoed Everstein vorig jaar.
• De feestelijke opening van de kas op Landgoed Everstein vorig jaar. foto: Nico van Ganzewinkel

NLdoet: genoeg te doen in de regio

vianen • Talloze vrijwilligers steken tijdens NLdoet op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart weer de handen uit de mouwen in de regio. Ook in Vianen is genoeg te doen, een greep uit de activiteiten.

Vrijwilligers van stichting Honswijk Everdingen gaan zaterdag 11 maart aan de slag rondom Fort Everdingen. Het geheimzinnige torenfort werd gebouwd van 1842-1847 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Veel van de oorspronkelijke beplanting is nog aanwezig. Stichting Honswijk Everdingen neemt het gehele jaar een deel van het groenonderhoud van dit fort voor hun rekening, ondanks dat het fort tegenwoordig dienst doet als bierbrouwerij. Tijdens NLdoet krijgen vrijwilligers eerst een rondleiding op het fort om vervolgens aan de slag te gaan met het groen. Er is een lichte lunch en natuurlijk ontbreekt een biertje uit de gloednieuwe brouwerij aan het einde van de dag niet. Aanmelden kan via mariavalkestijn@gmail.com.

Mensen die liever binnen aan de slag gaan, kunnen vrijdag 10 maart aan de slag bij stichting De Regenboog aan de Merenborch. In dit wooncomplex wonen verschillende mensen met een verstandelijke beperking. De gemeenschappelijke ruimte is toe aan een nieuw likje verf. Tussen 09:30 en 15:00 uur zijn mensen welkom om een handje te helpen. Overigens is daar ook werk te doen in de tuin: er moet een hekwerk verplaatst worden en de organisatie hoopt enkele grote planten of struiken te plaatsen in een stuk tuin die nu bedekt is met steenslag. Aanmelden kan via xu9rp3@kpnmail.nl.

Ook op het spiksplinternieuwe Landgoed Everstein is vrijdag 10 én zaterdag 11 maart meer dan genoeg te doen. Vorig jaar is dankzij subsidies van onder meer het Oranjefonds een kas gebouw met werkruimte. Tijdens NLdoet wil de organisatie de kans grijpen om wat grote klussen aan te pakken. Zo zijn de hoogstamfruitbomen toe aan een snoeibeurt. Het hout moet vervolgens afgevoerd en versnipperd worden. Ook het waterbassin van de kas moet geschilderd worden. En de werkruimte verdient ook een laagje verf of nieuw behang. Meer informatie over deze klus is te verkrijgen via tuinen@landgoedeverstein.nl.

Spelotheek De Blokkendoos in Vianen grijpt NLdoet aan om duurzame, grote katoenen tassen maken om speelgoed in te bewaren. De Blokkendoos wil deze tassen aan leden meegeven, om zo het aantal plastic tassen terug te drinken. De activiteit vindt plaats op vrijdag 10 maart van 10:00 tot 14:00 uur. Aanmelden via hhoor@casema.nl.

Een overzicht van alle klussen is te vinden op de website van NLdoet.


q www.nldoet.nl