• Potje mikado op de grond.
• Potje mikado op de grond. Foto: Peter Verbeek

Vierde lustrum 50+gym Everdingen

everdingen • Aan het wekelijkse uurtje 50+gym werd afgelopen week een heel andere invulling gegeven dan anders. De zestien leden, allemaal vrouwen tussen 60 en 90 jaar, vermaakten zich in tweetallen met een aantal oud-Hollandse spelletjes.

Gymnastiek voor 50-plussers is in 1997 opgezet door Jacqueline Frasa. De groep die daar deel aan nam bestond nooit uit meer dan twintig vrouwen. Die waren toen nog tussen 50 en 60 jaar, maar nu zijn ze aanzienlijk ouder. Nestor van het gezelschap is de 89-jarige Jaantje het Lam, waarschijnlijk de meest vitale Everdingse van die leeftijd.
"Hoewel de dames niet meer de jongsten zijn is er geen sprake van bejaardengym op een stoel", vertelt Jacqueline Frasa. "Na een warming-up op muziek volgen tal van gevarieerde oefeningen, met aandacht voor alle spiergroepen en met gebruikmaking van verschillende materialen. Zelfs de hockeysticks en de badmintonrackets komen regelmatig uit de kast."
Vanwege het vierde lustrum was het gymuurtje feestelijker dan gebruikelijk. Oranjevereniging Everdingen had wat oud-Hollandse spelletjes beschikbaar gesteld waarbij het vooral op behendigheid en inzicht aan kwam. Met zichtbaar plezier werden die door iedereen in circuitvorm afgewerkt, zonder ook maar een zweetdruppeltje te laten. De attributen waren nog maar net aan de kant gezet toen muziekvereniging DES in vol ornaat zijn opwachting maakte in de gymzaal van dorpshuis Het Knooppunt om de verraste dames een serenade te brengen. Aansluitend ontving iedereen een oorkonde voor zoveel jaar trouw lidmaatschap, en werd in de kleedkamer wat lekkers gepresenteerd.