Raadsleden voorzichtig over alternatief herinrichting Voorstraat

Haken en ogen aan plan Ter Stege

vianen • Geen enkele partij is nog exact op de hoogte van de ins en outs van het éénrichtingsplan van architect Otto ter Stege. "Het enige wat we weten zijn de berichten in de krant", moppert Siebolt Nieuwenhuis van de VVD. "Daar kunnen we niet zoveel mee."

Nieuwenhuis heeft deze week overleg over de plannen. Hij voorziet vier mogelijke keuzes: het plan van de gemeente, het plan van de bewoners/ondernemers van de Voorstraat, een combinatie en ten slotte de zaak laten zoals deze nu is. "De VVD wil niet voor de muziek uitlopen en graag alle plannen op haar merites beoordelen."

Groot draagvlak

Christa Hendriksen (D66) is vooralsnog positief gestemd. "Het feit dat het plan zo van onderaf is ontstaan maakt dat het een groot draagvlak heeft en dat is voor ons het belangrijkst. Uit gesprekken die ik erover heb gehad met ondernemers en inwoners maak ik op dat ook het college er serieus naar heeft geluisterd." Hendriksen kijkt met veel belangstelling uit naar een nieuw voorstel. "Dat dan als het goed is door middel van wederzijdse communicatie tot stand is gekomen. Ik hoop dat er dan ook aandacht is voor echt goede parkeermogelijkheden en bijbehorende aanlooproutes rondom het centrum."

Joop van Montfoort (PvdA) is van plan om serieus naar het alternatieve plan te kijken. "Ons doel is om de Voorstraat 'bruisend' te krijgen, de huiskamer van Vianen. Een huiskamer waar: ondernemers ondernemen, inwoners winkelen en verblijven, evenementen plaatsvinden, toeristen onder het genot van een hapje en een drankje genieten van de prachtige monumentale panden en Viaanse geschiedenis. Maar ook een plaats waar de bewoners zich thuis voelen."

Het is een prachtig doel, maar met zoveel verschillende belangen is het volgens Van Montfoort tegelijkertijd ook een ingewikkeld proces. "Het lastige van dit majeure project is dat er veel tegenstrijdige belangen zijn zoals de verkeersafwikkeling en het parkeren. De keuze die we maken heeft niet alleen gevolgen voor de Voorstraat maar voor de gehele binnenstad."

Haken en ogen

Ook het CDA heeft nog geen afgerond standpunt over het alternatieve plan van Otto ter Stege. Bram Schoonhoven: "Dat de ondernemers niet langer vasthouden aan parkeren voor de eigen deur, vind ik natuurlijk grote winst. Ook wij worden blij van een autoluwe Voorstraat. Maar ik zie nog wel de nodige haken en ogen. De belangrijkste is: waar vind je 150 parkeerplekken net buiten de Voorstraat?"

De gesuggereerde plekken bieden weinig soelaas, volgens Schoonhoven. Hij somt op: "Voorstraat 94 is bedoeld voor de nieuwe bewoners van de appartementen. De Blauwe Poort is niet beschikbaar, omdat de PKN daar woningen wil bouwen. Ik zie het nog niet gebeuren dat de Rabobank 24 parkeerplekken inlevert achter hun pand. En binnen het project Ruimte voor de Lek is afgesproken dat er bij de Zomerdijk geen extra parkeerplekken bijkomen." Extra parkeerplekken zijn volgens Schoonhoven alleen realiseerbaar als de gemeente bereid is om meer geld te investeren. "Dat zal nog niet zo makkelijk zijn, omdat we extra investeringen moeten afstemmen met onze toekomstige fusiepartners."

Tirtsa Kamstra (CU), Dick den Hertog (SGP) en Harry van Tilburg (VHL Lokaal) vinden het nog te vroeg om te reageren op de plannen.