Steun voor 'harde zienswijze'

den haag • Het overgrote deel van de fracties van de Provinciale Staten van Zuid-Holland staat achter de zienswijze die Gedeputeerde Staten (GS) van die provincie heeft opgesteld als reactie op het herindelingsontwerp Vijfheerenlanden. Dat bleek afgelopen week tijdens een commissievergadering van de Staten.

Het herindelingsontwerp werd opgesteld door de provincie Utrecht die daarvoor werd uitgenodigd door de minister toen beide provincies het niet eens konden worden over de vraag of de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden in Zuid-Holland of Utrecht moet komen te liggen.

In de zienswijze staat dat Zuid-Holland zich kan vinden in de herindeling van Leerdam, Vianen en Zederik. De provincie heeft echter forse kritiek op het Utrechtse herindelingsontwerp dat er van uitgaat dat de nieuwe gemeente in Utrecht komt te liggen. Men vindt dat Utrecht heeft nagelaten een goede afweging te maken tussen beide provincies. Daarnaast is er kritiek op de manier waarop Utrecht 'omspringt' met de mogelijke problemen rond de regionale samenwerking. Bovendien benadrukt de zienswijze dat ook Zuid-Holland de nieuwe gemeente veel te bieden heeft. Alleen de Zuid-Hollandse PvdA is tegen de zienswijze van de eigen provincie. "Na gesprekken met de drie fracties respecteren we de mening van de mensen in het gebied", aldus Naomie Matil. GroenLinks heeft geen voorkeur, D66 vindt dat de mening van de drie gemeenteraden een doorslaggevende rol moeten spelen, maar is het wel eens met de zienswijze van GS. PVV en 50 Plus vinden dat de inwoners op de een of andere manier geraadpleegd moeten worden.

Fracties wezen op de stevige toon van de Zuid-Hollandse zienswijze. "Ik heb daar moeite mee. Het is wat autoritair. Ik vind het bestuurlijk niet zo chique richting Utrecht. Laten we het traject in goede harmonie met elkaar lopen", vond Huri Sahin van GroenLinks. Andere fracties dachten daar anders over. "Ik snap best dat Zuid-Holland van zich afbijt. Er is op geen enkele manier een goede afweging terug te vinden in het Utrechtse ontwerp", vond CDA-er Meindert Stolk. En ook Servaas Stoop (SGP/CU) toonde begrip voor de stevige teksten. "Ik snap de emotie. Het herindelingsontwerp van Utrecht is procedureel en inhoudelijk onvolledig en doet geen recht aan de opdracht van de minister. Als dit de insteek van Utrecht is, moet Zuid-Holland wel op een krachtige manier duidelijk maken wat haar mening is."

De SP en 50 Plus lieten stevige taal horen. "De keuze voor Utrecht wordt op alle fronten bestreden", zei SP-er Wim Metselaar. Willem Bakx adviseerde GS namens 50 Plus naar de minister te stappen om het voortouw te vragen in het herindelingsproces. "Onze Gedeputeerde moet de trekker worden van dit proces. Vijfheerenlanden hoort bij Zuid-Holland." VVD-Gedeputeerde Rogier van der Sande benadrukte dat er een zakelijk meningsverschil bestaat met Utrecht. "De verhoudingen zijn goed. Maar men heeft onvoldoende inhoudelijke argumenten aangedragen en onvoldoende gekeken naar de bestaande samenwerkingsverbanden. Daar maken wij ons zorgen over."


Woensdag 22 februari staat het onderwerp weer op de agenda van de Provinciale Staten. Lees ook verder in deze krant over de oproep van VVD Zuid-Holland richting de Tweede Kamer.