Ondernemers en bewoners achter plan-Ter Stege

Voorstraat omarmt alternatief plan

vianen • In grote eensgezindheid verzetten zij zich tegen de herinrichtingsplannen van wethouder Frank Meurs. Ze kiezen voor een alternatief plan van de Viaanse architect Otto ter Stege.

De herinrichtingsplannen van Meurs werden dinsdagavond collectief naar de prullenbak verwezen. Er is vooral veel verzet tegen het idee om weer tweerichtingsverkeer toe te staan in de Voorstraat. Ook het plan om de Voorstraat-noord af te sluiten voor alle verkeer is volgens de ondernemers en de bewoners onaanvaardbaar.

De bezwaren tegen het gemeentelijke plan werden verwoord door Voorstraat-bewoner Giuseppe van der Helm "Ik ben nog niemand tegengekomen die het idee van tweerichtingsverkeer een goed plan vindt. Persoonlijk maak ik me vooral grote zorgen over de veiligheid. Ik zie het niet gebeuren dat kleine kinderen straks nog veilig op straat kunnen spelen. Zij zien nog niet het verschil zien tussen een stoep en een straat en weer een stoep en weer een straat."

Parkeerplaatsen

Volgens Van der Helm is er geen verschil van inzicht tussen de bewoners en de ondernemers. "Als de winkeliers het goed doen, dan is dat ook goed voor de bewoners. De hele discussie is een beetje platgeslagen door het idee van meer of minder parkeerplaatsen. Maar dat is helemaal het punt niet. Aanvankelijk dacht ik ook dat winkeliers allemaal meer parkeerplaatsen wilden voor hun deur. Maar als je dan doorpraat met die ondernemers, dan blijkt dat helemaal niet het geval."

Het gaat de ondernemers volgens Van der Helm juist om de bereikbaarheid. "Hun klanten moeten snel iets kunnen oppikken, even snel iets kunnen in- en uitladen. Als je dat weet, ga je anders kijken. De parkeerplaatsen zijn het niet langer het doel, maar zijn een middel. Het doel is het vergroten van het verblijfsklimaat."

In het plan van Ter Stege kunnen automobilisten op een smalle rijstrook in het midden van de straat stapvoets in zuid-noordelijke richting blijven rijden, van de Grote Kerk tot aan de kruising bij de Lekpoort.

Er verandert dus niks aan de huidige verkeerscirculatie. Aan beide zijden van de straat blijft er dan genoeg ruimte over voor voetgangers en recreatief verblijf. In de plannen van Ter Stege is slechts beperkte ruimte voor kort parkeren en voor laden en lossen.

Belangrijke voorwaarde om het plan te laten slagen is dat er in de directe periferie van de Voorstraat voldoende extra parkeerplaatsen worden gecreëerd. Zoals bijvoorbeeld bij het nieuwe appartementencomplex ter hoogte van Voorstraat 94, achter het pand van de Rabobank, achter het stadhuis, een uitbreiding van de parkeerplaats aan de Zomerdijk en eventueel bij de Blauwe Poort.

Eensgezindheid

Er waren dinsdagavond zo'n honderd aanwezigen, die de plannen in groepjes bediscussieerden. Opmerkelijk was de grote eensgezindheid tijdens de avond in 't Klooster. Drie ondernemers en drie bewoners hebben de vrijheid gekregen om namens de aanwezigen te gaan onderhandelen met de gemeente. De tijd is kort. Want al op woensdag 4 april geeft de gemeenteraad een klap op de plannen.

Maandag zijn de plannen ook besproken door de vertegenwoordigers van de horeca.

Wethouder Frank Meurs heeft nog niet gereageerd op het alternatieve plan.

Dick Aanen