Gerritsen en Venhuizen winnen Dirk IV-loop

hoornaar • Lars Gerritsen en Christine Venhuizen hebben zaterdag de Physio.Fit Dirk IV-loop gewonnen, de eerste wedstrijd van het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit 2017.

Lars Gerritsen scherpte zijn persoonlijk record op de 10 kilometer aan tot 30.47. De snelste vrouw van de dag ging rond in 37.33.

De altijd druk bezochte openingsloop van de loopserie in de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en Drechtsteden vond plaats onder prachtige omstandigheden. De winterse setting van de afgelopen jaren mocht er al wezen, maar dit jaar was de kou veel minder doordringend dan in recente edities.
Ongeveer 650 lopers waren op de 'Dirk IV' afgelopen in en rond het dorpje Hoornaar, in het oer-Hollandse polderdecor. Bij de mannen bood het deelnemersveld uitzicht op een spannende strijd om de winst en die kwam er inderdaad. De Dordtse titelverdediger Lars Gerritsen was ook nu weer een grote kanshebber, maar hij kon zich geen slechte dag veroorloven met competitie van Nick van der Poel, Jeroen van Damme en Ivo Bijl. Ook Albert Meijer en Henkjan den Braven, oud-winnaars van het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit, waren van de partij.

Klassementsambities

Meijer, hij heeft net als Gerritsen klassementsambities dit jaar, pakte in de eerste helft van de race veelal de kop in een leidende groep die bestond uit de beste vier van de dag: Meijer, Gerritsen, Van der Poel en Bijl. En van die twee leken Gerritsen en Van der Poel de sterkste twee. Op de Pinkeveerse Brug plaatste Gerritsen, net als in 2016, een scherpe tussensprint. Van der Poel liep als enige dat gaatje nog dicht, maar moest passen toen Gerritsen op acht kilometer nogmaals aanzette. Achter Gerritsen werden Van der Poel en Bijl tweede en derde in 31.30 en 31.40. Opvallend was de terugkeer van Albert Meijer (vierde in 31.53) in de voorste rangen. Hij won het circuit drie jaar geleden, maar stopte daarna een poosje met hardlopen.

Christine Venhuizen won met enorme overmacht de strijd bij de vrouwen. Ze had bijna drie minuten voorsprong op Anne Zijderveld.