Dode katten in Kanaal

vianen • De afgelopen 1,5 jaar zijn in het Merwedekanaal bij Vianen maar liefst elf dode katten aangetroffen. Dat bevestigt een medewerker van Dierenambulance Vianen.

Het is niet officieel vastgesteld of deze katten per ongeluk in het water zijn terechtgekomen of dat er sprake is van moedwillige verdrinking.

Geen twijfel

Voor Judith, moeder van een Viaanse kattenbazin, is er geen enkele twijfel. "Bij mijn dochter zijn binnen 1,5 jaar twee katten verdwenen en later dood aangetroffen in het kanaal. De laatste keer gebeurde dat begin januari. Het is gruwelijk, vooral als je bedenkt wat voor doodstrijd zo'n kat heeft ondergaan."

Volgens Judith kan het geen toeval zijn, vooral nu ze weet dat er maar liefst elf katten zijn teruggevonden in het Kanaal. "Een kat houdt niet van water en blijft daar zo ver mogelijk uit de buurt. Dit moet dus gewoon het werk zijn van iemand die een bloedhekel heeft aan katten."

Judith heeft contact gezocht met de Dierenambulance. Ook heeft ze aangifte gedaan bij de Dierenpolitie. "Bij de politie waren ze niet heel erg bereidwillig om te helpen. Ze willen geen onnodige onrust zaaien. Maar ik wil gewoon dat die idioot die dat op zijn geweten heeft stopt. We mogen hiervoor onze ogen niet sluiten. De mensen die een kat hebben in Vianen moeten gewaarschuwd worden dat ze voorzichtig moeten zijn om hun katje zomaar buiten te laten lopen."

Dierenambulance

Henk Bunders van Dierenambulance Vianen bevestigt het verhaal. De katten zijn aangetroffen over een lengte van zo'n vier kilometer. Het is vaak lastig om de eigenaar van de dieren te achterhalen, omdat maar niet alle katten zijn gechipt of geregistreerd. Als dit niet het geval is, wordt geprobeerd de eigenaar op een andere manier te achterhalen, zodat deze weet wat er met zijn dier is gebeurd en kan aangeven wat zijn wensen zijn. Het dode dier wordt ten slotte afgeleverd bij de dierenarts, waar het nog een week in de vriezer ligt.