• 'Iedereen moet begrijpen wat in de kerk gezegd wordt'
• 'Iedereen moet begrijpen wat in de kerk gezegd wordt' Foto: Aangeleverd

Jesse Timmer (24) voorganger bij baptistengemeente De Rank

'Duidelijkheid in verwarrende wereld'

vianen • Baptistengemeente De Rank is een eigentijdse en groeiende baptistenkerk in Utrecht, Leidsche Rijn en Rivierenland Vianen. De gemeente in Vianen startte in 2013 en houdt sindsdien kerkdiensten in gebouw De Hoeksteen.

De afgelopen vier jaar was een opbouwperiode. "Mensen die deel zijn van Baptistengemeente de Rank ervaren onze gemeente als een groot gezin waarbij er aandacht en zorg voor elkaar is", zo staat te lezen op de website. "Je wordt er geholpen te groeien in je geloof, maar ook om dienstbaar te zijn aan de samenleving."

Ook de nieuwe predikant Jesse Timmer voelt zich helemaal thuis bij de energieke kerkelijke gemeenschap. "Mijn volledige familie was tot zeker vier generaties terug overtuigd christen in de regio Rivierenland", zegt Jesse Timmer. Hij groeide op in Hei- en Boeicop, vlakbij Vianen en ging als vanzelfsprekend met z'n ouders mee naar de hervormde kerk. "Het besef dat er een God is begon bij mij op jonge leeftijd. Ik vertelde mijn moeder op vierjarige leeftijd hoe ik later ook dominee wilde worden."

Theologie

Jesse begon op z'n achttiende met spreken in kerken. Na de middelbare school ging hij theologie studeren. Het predikantschap voor De Rank Rivierenland is een kans om verder te gaan met die studie. Hij is gemotiveerd om samen in de regio te bouwen aan een kerk die iedereen begrijpt. "Ik ben deze maand gestart, heb een aanstelling voor twintig uur per week en zal me in die tijd vooral richten op het spreken in de diensten op zondagochtend en op het leren kennen van mensen in en buiten de kerk."

Diep verlangen

Voor Jesse waren twee dingen erg belangrijk bij de keuze om voorganger te worden in de Rank Rivierenland. "Allereerst, dit is mijn regio, met deze mensen heb ik gewoon iets. Daarnaast is er in mij een diep verlangen om samen met een groep mensen God te leren kennen en te ervaren. De visie van de gemeente is dan ook dat niet zozeer tradities centraal staan, maar dat het gaat om bruggen slaan naar mensen buiten de kerk, naar de nieuwe generatie. Hoe? Door 'je naaste' op te zoeken en er voor hem of haar te zijn. Naastenliefde dus."

Dat oude woord is altijd al één van de belangrijkste christelijke waarden geweest en daar gaat het nog steeds om, benadrukt Timmer. "De Rank is zo'n groep mensen met het hart op de juiste plaats die daadwerkelijk het goede willen voor de regio en tegelijkertijd beseffen dat ze dat niet kunnen zonder God."

Veel opgebouwd

Jesse: "Onder leiding van een ervaren kerk-stichter is een groep van zo'n zestig mensen gestart. Deze zestig mensen hebben heel veel opgebouwd, zoals een gebedsgroep, een muziekteam, kinderprogramma's en zes doordeweekse gesprekskringen. Inmiddels bezoeken meestal zo'n honderd mensen de wekelijkse diensten. Er zijn mensen uit Vianen en omstreken bijgekomen, er zijn kinderen geboren, er zijn mensen uitgezwaaid voor christelijke projecten in de derde wereld. De opstartperiode is nu afgerond, daarom ziet men het nu zitten een voorganger aan te stellen."

Geen kerkelijk jargon

Jesse: "Er is hier een heel enthousiast bestuur, dat mij de ruimte geeft om aan de slag te gaan, zij zijn mijn sparringpartners. Maar in een kerk hoort iedereen erbij: alle generaties komen er samen, ze hebben allemaal een belangrijke rol. Ik wil mensen aan de hand van de Bijbel een stukje duidelijkheid geven in een heel verwarrende wereld."

Jesse wil in de kerkdiensten wegblijven bij kerkelijk jargon. "Iedereen zou moeten begrijpen wat in de kerk gezegd wordt. Het gaat over gewone dingen, zoals: hoe weet je of God bestaat? Hoe kun je God beter snappen? Is er een verschil tussen religie en God volgen? Gaat geloof nou wel of niet over 'je aan de regels houden'?"


Piet Jan den Dikken