Afbeelding
Foto: Peter Verbeek

Van stagiaire tot Meester Worstmaker

vianen • Roland Schneider, worstmaker van slagerij De Goeij, heeft onlangs het diploma Meester Worstmaker behaald. De 20-jarige Vianer is de jongste in ons land met deze onderscheiding.

De Goeij staat bekend als een ambachtelijke slagerij waar het maken van worst bijna tot kunst is verheven. Hij is dan ook niet voor niets aangesloten bij het Worstmakersgilde en werd in de achterliggende jaren vele malen provinciaal en nationaal kampioen met een van zijn producten.

Stageplaats

Als student aan de slagersvakschool in Houten klopte Roland 3,5 jaar geleden bij De Goeij aan voor een stageplaats. Hij was van harte welkom, werkte eerst in de winkel, maar gaf na een jaar aan dat hij liever productief wilde zijn. Zodoende kwam hij terecht in de worstmakerij waar hij, begeleid door Hans de Goeij, de fijne kneepjes van het vak leerde.

"Begin vorig jaar ben ik begonnen met de opleiding tot Meester Worstmaker", vertelt Roland. "Die is gegeven in zalencentrum 't Klooster, door een docent van het Gilde. Er waren vijftien cursisten uit het hele land, dus het reizen heeft mij niet veel tijd gekost. De cursus omvatte acht dagen, verspreid over het jaar. 's Morgens theorie, onder andere het oefenen op kruidenkennis, en 's middags praktijk. Die bestond uit het proeven en keuren van eigen gemaakte worstsoorten. Ik heb veel geleerd van de uitleg van en de discussies over de toegepaste werkwijzen van mijn medecursisten. Zelf heb ik producten meegenomen die we ook in de winkel verkopen, maar daarnaast heb ik zelf ontwikkelde producten laten proeven. De Italiaanse rauwe ham was er daar één van, en sinds kort is die opgenomen in het assortiment."

Tijdens de onlangs gehouden jaarbijeenkomst van Het Worstmakersgilde zijn de certificaten uitgereikt. Met een 7 voor de theorie en een 8,4 voor de praktijk behaalde Roland Schneider prima cijfers. "Ik heb leuke reacties gehad van Hans en Esther, en de collega's. Door het volgen van deze cursus ben ik een betere worstmaker geworden."

fotobijschrift:

foto: Peter Verbeek