• Marcel Huiveneers:
• Marcel Huiveneers: "Nog twee jaar in De Stek". Foto: Peter Verbeek

De Stek heeft zijn langste tijd gehad

vianen • Met ruim vijfhonderd leden is hengelsportvereniging De Reiger, opgericht in 1931, een van de oudste én een van de grootste verenigingen van Vianen. Sinds december 1986 heeft De Reiger, op het Hazelaarplein, een eigen clubgebouw: De Stek.

In juli 2002 lanceerde de gemeente Vianen het Masterplan Vijfheerenlanden: een grootscheepse herstructurering van deze wijk. Om die plannen uit te voeren moest een aantal bestaande panden verdwijnen. Basisschool Tijl Uilenspiegel werd als eerste gesloopt, en op niet al te lange termijn wachten De Stadshof en De Stek hetzelfde lot.

Erfpachtgrond

"We weten dus al heel lang dat we hier op enig moment weg moeten", vertelt Marcel Huiveneers, voorzitter/penningmeester van De Reiger. "Daarom hebben we het onderhoud beperkt tot het hoogst noodzakelijke. Eigenlijk hadden we verwacht dat het doek voor De Stek eerder zou vallen, maar we weten nu dat we tot 1 januari 2019 mogen blijven. Ons clubhuis, dat volledig eigen bezit is, is gebouwd op erfpachtgrond. Het ligt notarieel vast dat de gemeente ons pand tegen die tijd van ons koopt. Het bedrag wordt vastgesteld door een door de gemeente aangewezen beëdigd taxateur. Als we het daar niet mee eens zijn kunnen we op eigen kosten een tweede taxatie laten verrichten. Mochten beide bedragen té ver uit elkaar liggen dan volgt een derde taxatie. Vooralsnog baseren we ons op de WOZ-waarde van 40.000 euro."

De Vianense visclub heeft de laatste jaren regelmatig contact met de wethouder over onder andere visrechten, vis uitzetten, beschoeiingen en het aanleggen van steigers in put Helsdingen. Tijdens die gesprekken is ook gesproken over het clubgebouw. "In overleg met de gemeente denken we na over een ander onderkomen op een andere locatie", zegt Huiveneers. "We hebben een voorkeur voor een kleine accommodatie bij de voormalige entree van put Helsdingen, maar volgens de wethouder past dat niet binnen het bestemmingsplan. Een clubhuis langs het Merwedekanaal, tussen het gemaal en de volkstuinen, zou een optie kunnen zijn. Daar ligt het echter erg afgelegen en is daardoor erg inbraakgevoelig. De huidige stand van zaken is dat wordt onderzocht of een gebouw aan de andere hoek van put Helsdingen mogelijk is."

De toekomst van De Reiger is een stuk zekerder dan die van de bijna veertig verenigingen en organisaties die in De Stadshof bivakkeren. De gemeente heeft geen plicht om hen elders iets aan te bieden, en bij de meeste is de zoektocht al in gang gezet. "In de basis willen we zelfstandig blijven, maar als we in een nieuw clubhuis iets kunnen betekenen voor andere verenigingen juichen we dat eerder toe dan dat we het uitsluiten", merkt Marcel Huiveneers op.


Peter Verbeek