• Kees Overbeek overhandigt de sleutel van Barbier Kappers aan Jeaney Lucker.
• Kees Overbeek overhandigt de sleutel van Barbier Kappers aan Jeaney Lucker. Foto: Peter Verbeek

Jeaney Lucker neemt de Barbier over

vianen • "Voor mij is het een supermooie kans om dit geweldige bedrijf over te mogen nemen," zegt Jeaney Lucker. Per 1 januari is ze de nieuwe eigenaar van Barbier Kappers. "Ik laat een goede zaak in goede handen achter, en daar ben ik trots op," merkt Kees Overbeek op.

Hij is wat grijzer, en misschien ook wat wijzer dan in 1980, toen hij in een pandje aan de Langendijk 29 Barbier Kappers begon, wat uitstraling betreft is hij nog steeds dezelfde vriendelijke man met hart voor zijn vak én voor zijn klanten. Overbeek is niet alleen vergroeid met kam en schaar, ook met de mond zit hij nooit om een praatje verlegen.


Mierennest

"Ik ben wars van schouderklopjes aan me zelf, maar De Barbier heeft destijds een kwaliteitsimpuls gegeven aan de haarmode in Vianen", blikt Kees terug. "Ik ben begonnen met Ingrid van Rooijen, met drie stoelen in een ruimte van 50 vierkante meter. De loop kwam er snel in, en op een gegeven moment werkten we met een team van zeven. Het was net een mierennest, zo weinig ruimte hadden we. Ik heb een historisch pand gekocht, ook aan de Langendijk, dat volledig gerestaureerd is. Op de begane grond en de eerste verdieping hebben we nu dertien stoelen, voor een ploeg van negen vaste krachten en twee stagiaires."

De kracht van Barbier Kappers is dat iedereen er op een goede manier met zijn vak bezig is, hart voor de zaak heeft en er door zijn inbreng mede vorm aan heeft gegeven. Om het hoge niveau te handhaven en dag in, dag uit kwaliteit te blijven leveren volgt iedereen elk voor- en najaar twee cursussen. Daarnaast horen de vakbladen tot de min of meer verplichte 'literatuur'. Het personeelsverloop is buitengewoon gering, en ook dat is veelzeggend.


Drie jaar geleden besloot Kees Overbeek dat hij Barbier Kappers in 2017 wilde overdoen. Twee medewerksters hadden interesse, maar het bedrijf is te klein om met zijn tweeën te leiden.

Gevoelsmens Overbeek moest opeens een rationele beslissing nemen, en hij heeft in een vroeg stadium gekozen voor Jeaney Lucker, sinds achttien jaar een vertrouwd gezicht. "Als er iets verandert is er altijd ruis en zijn er altijd vragen. De keuze voor mij was acceptabel voor het team, en het geleidelijke proces van overgang is voor iedereen, ook voor de klanten, soepel verlopen", vertelt Jeaney.

Niet om controle uit te blijven oefenen, maar gewoon omdat hij het vak nog veel te leuk vindt om helemaal te stoppen, blijft Kees Overbeek voorlopig drie dagen per week bij Barbier Kappers werken. Meer informatie is ook te vinden op de website.


q www.debarbiervianen.nl