'IJssel te smal en ondiep'

regio • Gemeenten langs de Hollandsche IJssel zien een waterbusverbinding tussen Rotterdam en Gouda wel zitten. Cor den Ouden van schippersvereniging Koninklijke Schuttevaer is minder enthousiast.

Personenvervoer over water: het idee noemt Den Ouden 'niet verkeerd'. Toch kleven er teveel bezwaren aan de komst van de waterbus op de IJssel. "De rivier is te smal, te krom en niet diep genoeg", zegt hij. "Een waterbus is een catamaran die met zo'n 40 kilometer per uur door het water snijdt. Daarbij verplaatst het tonnen water. Dat zorgt voor een sterke zuiging en golfslag op een toch al smalle en ondiepe getijderivier met wisselende waterstand. En hoe hoger de snelheid, hoe lager het water en hoe sterker de zuiging."
Beroepsvaart en plezierboten ondervinden daar hinder van wanneer zij door een waterbus worden ingehaald. Inhalen kan alleen op ruime onderlinge afstand en als daar ruimte voor is. De golfslag zorgt volgens De Ouden voor meer ongewenste effecten. Den Ouden schat dat de waterbus tussen Krimpen en Gouda slechts 3 à 4 kilometer flink kan 'doorblazen' op de IJssel. "Het vaartuig zal de overige 15 kilometer zijn snelheid moeten reduceren tot 9 tot 11 kilometer per uur. Dat betekent dat -ie er zonder tussenstop, bijna 75 minuten over doet om van Krimpen naar Gouda te varen." De Lek is in de ogen van Den Ouden veel geschikter voor een waterbusverbinding. "Die rivier is twee keer zo breed. Je hebt dus een veel groter wateroppervlakte waardoor de zuiging en golfslag minder groot zijn."

Dat colleges en raadsleden van de verschillende gemeenten staan te juichen over de mogelijke komst van de waterbus snapt hij wel. "Het is natuurlijk een duurzame vorm van mobiliteit, maar je moet wel nagaan of het haalbaar is. Op de IJssel is dat in ieder geval niet het geval."