'Zorgvuldigheid gewenst bij natuurdoelen'

krimpenerwaard • De Stuurgroep heeft haast met het behalen van de natuurdoelen in de Krimpenerwaard, maar de uitvoering van de gebiedsovereenkomst mag niet ten koste van transparantie en zorgvuldigheid.

Daarvoor waarschuwden diverse agrariërs en een aantal politieke partijen tijdens de behandeling van het bestemmingsplan Veenweiden in de gemeenteraad van de Krimpenerwaard. "Dit is een emotioneel dossier met een jarenlange geschiedenis", stelde Kees Larooij (CDA). "Daarom moeten we de boeren nu duidelijkheid bieden en met respect behandelen."

De opgave bestaat uit de realisatie van circa 2.250 hectare natuur van het Natuurnetwerk Nederland, gecombineerd met een robuust watersysteem om bodemdaling tegen te gaan. Het gaat om aanpassingen in de deelgebieden Bergambacht-West, Den Hoek, Oudeland, Berkenwoudse Driehoek, Achterbroek, De Nesse, Kattendijksblok, Middelblok, Veerstalblok, Bilwijk en Kadijk-West.

Wethouder Pieter Neven, zelf lid van de Stuurgroep, beloofde de belangen van de boeren niet uit het oog te verliezen. Hij gaf daarbij aan dat nauurontwikkeling een bindende opgave is van de overheid en voor 2021 gerealiseerd dient te worden. "Daarvoor is 24,2 miljoen euro beschikbaar. De boer kan kiezen tussen het combineren van natuur en landbouw of met volledige schadeloosstelling elders zijn bedrijf voortzetten. Iedere eigenaar krijgt bezoek van een ambtenaar en nadien verslag van het gesprek. Dat onteigening tot de mogelijkheden behoort, moeten we melden. De raad moet in dat geval een besluit nemen."

Neven gaat uit van maatwerk en hoopt dat het niet zover komt. In Nederland is nog niet eerder een melkveehouderij onteigend ten faveure van natuurontwikkeling. Insprekers Willem Boer (DWLK) en Jaap Schep (ASK) vroegen om flexibiliteit en 'gesprekken aan de keukentafel'. Willem Boer meende dat de agrariër zich voor zijn bedrijfsvoering niet zou moeten aanpassen aan de natuur, maar juist andersom. Schep had het eveneens niet zo op stringente regels. "Drooglegging met 35 centimeter kan je aanpassen door dat als gemiddelde aan te houden."