Krimpenerwaard wacht juridische strijd

krimpenerwaard • Het vaststellen van het plan voor het dorpshart in Krimpen aan de Lek en het bestemmingsplan Lekoevers kan niet rekenen op ieders bijval. Het comité 'Waag het Niet' en omwonenden van de Overslag Terminal Bergambacht aan de Lekdijk hebben aangekondigd naar de rechter te stappen.

Een grote meerderheid van de raad ging afgelopen week akkoord met de voorstellen van het college. De insprekers zorgden voor meer vuurwerk dan de politieke vertegenwoordigers, die hun debat tijdens de commissievergadering nog eens dunnetjes overdeden.

Opnieuw gingen tegenstanders van de bouw van De Waag tegenover het Cultuurhuis flink tekeer. Daarbij werden termen als 'kapitaalvernietiging' en 'slikken of stikken' gebezigd door Henk Fokke en Yvonne Metaal. Beiden verzochten om een onafhankelijk onderzoek naar de locatie van De Waag, maar daar wilde de kersverse wethouder Leon de Wit niet in meegaan. "Dat kost weer tijd en geld. We moeten doorpakken." De Wit kreeg niet alleen steun van de coalitie, ook diverse oppositiepartijen vinden uitstel niet nodig.

Uitbreiding van Overslag Terminal Bergambacht (OTB) kan alleen door de Raad van State worden voorkomen. Ook hier kozen de partijen voor het 'algemeen belang'. Alleen Pro Krimpenerwaard wenste een onderzoek vanwege 'onduidelijke afspraken', die in het verleden met de gemeente Bergambacht zijn gemaakt. "Daarmee kunnen we een mogelijke misser voorkomen", aldus Struijs.

De voordelen van vervoer over water, economische impulsen en de aanleg van een nachthaven voor schepen werden benadrukt, ook al bleef er onduidelijkheid over de milieucategorie van het bedrijf. Daarnaast werd er gesteggeld over de verkeerssituatie op de Lekdijk Oost. Voor omwonenden is de afstand tussen de geplande nieuwe loods en hun woningen onverteerbaar. Inspreker Nolten, die zich eerder had laten vertegenwoordigen door een advocaat, wees op een alternatieve bouwlocatie op braakliggend terrein. Hij voorspelde dat de Raad van State het gemeentebestuur op de denkfout zal attenderen. "Een afstand van 25 meter van onze woningen is onredelijk." Nolten somde diverse 'verbeterpunten' op, waarbij verplaatsing van de weegbrug, reguliere werktijden en een extra rijbaan de pijn voor de omwonenden zouden kunnen verzachten. Hij voorspelde 'blijvend verzet' tegen het huidige collegevoorstel, dat niettemin vrijwel unaniem werd aangenomen.