• Annette Koopman en Milo Baron.
• Annette Koopman en Milo Baron. Foto: Jan Timmer

BlijeGift helpt Krimpenerwaarders boven de 'voedselbanknorm'

'Wat wij doen is zó nodig'

krimpenerwaard • Annette Koopman en Milo Baron zijn de twee drijvende krachten achter Stichting BlijeGift.

"We zijn allebei lang actief geweest voor de Voedselbank in Rotterdam", vertelt Annette Koopman, die vanwege haar verdiensten voor de samenleving donderdag werd onderscheiden met de Erasmuspenning. "Voor een wekelijks pakket van de Voedselbank kom je in aanmerking als je een netto besteedbaar inkomen hebt van 200 euro per maand. Zit je daar net boven dan grijp je mis. BlijeGift wil er zijn mensen die nergens een beroep op kunnen doen en ook onder de armoedegrens leven. We willen hen voorzien van goed voedsel, gebaseerd op de 'Schijf van vijf'. Dat doen we via een 'BlijWinkelen-systeem' van bonnen en coupons. Het idee is eenvoudig en afwijkend van de wijze waarop de Voedselbank werkt."

Uitgesteld brood

Vervolgens: "Wij vragen samen met een groep deelnemende winkeliers in de Krimpenerwaard aan de consument om bijvoorbeeld naast de aankoop van hun eigen brood, ook een 'uitgesteld brood' te kopen in de vorm van één of meerdere muntjes van 1 euro. Deze giften worden omgezet in bonnen of coupons. De vrijwilligers van Stichting BlijeGift halen deze coupons op bij de winkeliers en verdelen die onder onze cliënten. Zij kunnen vervolgens hun brood-, vlees- of groentebonnen inleveren bij de deelnemende bakker, slager of groenteboer en van het 'uitgestelde' product een écht product maken. Bijkomend prettig effect is dat onze cliënten gewoon deel uitmaken van het winkelend publiek en producten ontvangen waar ze echt iets aan hebben."

Annette Koopman en Milo Baron zijn in begonnen met BlijeGift. In 2018 moet de organisatie voor iedereen zichtbaar zijn. "We werken samen met bewindvoerders, maatschappelijk werkers en andere geregistreerde hulpverlenende instanties", vertelt Annette Koopman. "Zij verzorgen de screening van onze cliënten. Onze stichting werkt louter en alleen met vrijwilligers. BlijeGift is afhankelijk van donaties en giften, inzamelingsacties en de medewerking van de Krimpenerwaarders en de Krimpenerwaardse winkeliers en bedrijven. Daarnaast werken we samen met de Voedselbank."

Milo Baron geldt als ervaringsdeskundige als het gaat om 'stille armoede'. "Ik heb in een situatie verkeerd waarin ik door ziekte mijn werk verloor en wegzakte in financiële zorgen. Op een gegeven moment kwam ik in de schuldsanering terecht en werd ik afhankelijk van de Voedselbank. Uiteindelijk ben ik uit het dal gekropen en als vrijwilliger aan de slag gegaan om andere mensen te helpen. Eerst bij de Voedselbank in Rotterdam en nu samen met Annette met BlijeGift in de Krimpenerwaard. Wat wij doen is zó nodig. Daarom ben ik super gemotiveerd."

Tot grote blijdschap van Annette Koopman en Milo Baron heeft hun stichting de aandacht getrokken van Eneco. De energieleverancier het BlijeGift als goed doel gekozen voor haar 'decemberactie' onder medewerkers. "we roepen onze medewerkers op om op dinsdag 19 december beneden in de hal van Eneco World een bijzonder presentje voor zichzelf of voor een ander te kopen", vertelt Tilly de Vos namens het bedrijf. Die dag geven we ook loten van 5 euro uit waarmee men kans maakt op het winnen van een 10 rittenkaart koffie/thee in de espressobar Eneco World. Bij elke tien verkochte loten wordt er een 10 rittenkaart verloot. Het geld van de totale actie gaat naar de stichting BlijeGift." Eneco heeft Krimpenerwaards burgemeester Roel Cazemier bereid gevonden om aanwezig te zijn op de actiedag. "Daar zijn we erg blij mee! Zo krijgt deze actie voor de Krimpenerwaard nog meer betekenis."


Jan Timmer