'Moet weer leuk zijn om docent te worden'

Basisscholen haken in op staking

regio • Voor obs De Vlieger in Schoonhoven is het salaris van het personeel zeker niet de belangrijkste reden om in te haken op de staking. "Veel meer gaat het ons om maatregelen die helpen het aanzien van het beroep te verhogen, zodat meer mensen geïnteresseerd raken in het vak" meldt directeur Ilse Verwei. "Salaris is daar weliswaar een onderdeel van, maar het gaat om meer aspecten."

Vervolgens: "Het tekort aan inval-leerkrachten is voor onze school een groot probleem, met als gevolg een nog hogere werkdruk voor het bestaande personeel. Hopelijk komt daar aandacht voor." Volgens Verwei is er onder ouders begrip voor de actie. "Het merendeel steunt ons, ook al zullen ze dinsdag opvang moeten regelen voor de kinderen. Een enkele ouder heeft een ander standpunt, bijvoorbeeld omdat men tegen staken op zich is, maar dat mag uiteraard."

Ook RK basisschool De Krullevaar (eveneens uit Schoonhoven) staakt, maar voor de leerlingen is een alternatief programma samengesteld. Directeur Philippine van Kooten: "We hebben ouders vooraf opgeroepen of zij de kinderen die dag kunnen 'bezighouden'. Die oproep was niet aan dovemansoren gericht. Het wordt nu een zeer gevarieerde dag: ouders komen bijvoorbeeld Engelse les geven, gaan spelletjes doen dan wel sporten met de kinderen en alle groepen mogen een uur in het Zilvermuseum komen en worden daar rondgeleid."

Eveneens ludiek gaat het er bij obs Kiezel en Kei (Bergambacht) aan toe. Leerkrachten steunen de actie, maar bezoeken dinsdag niet de verschillende manifestaties in het land. "Bij de vorige staking, begin oktober, zijn we met vrijwel het hele team naar Den Haag geweest, nu gaan we ons inzetten voor Serious Request", meldt directeur Laurens Bakker. "We bakken dinsdag, gesteund door een aantal ouders, pannenkoeken op school, die we vervolgens verkopen voor het goede doel."

Alsof het zo moet zijn heeft de directeur net zijn telefoon neergelegd om te proberen twee inval-leerkrachten te regelen voor de periode na Kerst. "Ik ben twee uur aan het bellen geweest, tot nu toe zonder succes. Ze zijn er gewoon niet. Dit heb ik in mijn ruim veertigjarige loopbaan nog nooit meegemaakt. Er moet dringend iets gebeuren om het vak van onderwijzer weer aantrekkelijk te maken."

RK basisschool St. Catharina in Haastrecht geeft weer een heel andere invulling aan de staking. Directeur René van Ommeren: "Onze overkoepelende organisatie De Groeiling, Stichting voor katholiek en interconfessioneel primair onderwijs met ruim twintig scholen in Gouda en omstreken, heeft leerkrachten opgeroepen om deze dag gezamenlijk in gesprek te gaan over wat we zelf kunnen doen om de problemen het hoofd te bieden. Ook de St. Catharina zal vertegenwoordigd zijn bij dit overleg, dat plaatsvindt op een basisschool in Gouda." Volgens de schooldirecteur moet er zeker aandacht komen voor de werkdruk in het onderwijs. "Dat moet echt anders."

Directeur Gerrit de Koster van obs Het Schateiland (Lekkerkerk) steunt de staking volledig. "De werkdruk is ook op onze school hoog, al komt dat gelukkig niet tot uiting in het ziekteverzuim. Wel kost het veel moeite om iedere leerling de aandacht te geven die hij of zij verdient. Daarvoor is uitbreiding van het team een welkome, maar vooralsnog onhaalbare, wens." De ouders staan volgens de directeur achter de actie. "Sommigen zeiden zelfs dat ze op deze onverwachte vrije dag graag iets leuks gaan doen met de kinderen."

Bij cbs Immanuël in Lopikerkapel zijn de leerkrachten dinsdag wel op school te vinden, maar de leerlingen niet. "Onze overkoepelende organisatie PCPO TriVia -zestien scholen voor protestants-christelijk onderwijs in o.a. de gemeente Lopik- bepleit twee keuzes: aansluiten bij de manifestatie in Den Haag of achterstallig werk inhalen op school. Eigenlijk kiezen alle leraren op de Immanuëlschool voor de tweede optie. Hiermee geven we aan achter de actie te staan, maar maken we van de gelegenheid gebruik om op ons werk in te lopen", aldus een woordvoerder van de school.

Niet staken

Er zijn ook scholen die de staking aan zich voorbij laten gaan. Zoals cbs De Ark in Bergambacht en reformatorische school Admiraal de Ruyter in Krimpen aan den IJssel. Directeur Peters Wiersma van laatstgenoemde onderwijsinstelling staat overigens achter de argumenten van de actiegroep, maar vindt een staking niet het juiste middel. "We moeten het onderwijs juist in een positief daglicht plaatsen en meer wervend te werk gaan. Want basisschoolleraar is nog steeds een prachtig vak, alleen wordt het te weinig beloond en is de werkdruk te hoog. We volgen de discussie met veel belangstelling, maar onze leerlingen gaan dinsdag op school niets merken van de staking."

Robert van der Hek