Commissie ongerust over veiligheid op N228

krimpenerwaard • Wethouder Pieter Neven (verkeer) is voorstander van verlaging van de maximumsnelheid op de N228 tussen Gouda en Oudewater van 80 naar 60 kilometer, maar hij krijgt de Provincie Zuid-Holland (nog) niet zover dat deze nadrukkelijke wens wordt ingewilligd.

Uit een onderhoud met gedeputeerde Floor Vermeulen blijkt dat de Provincie wel meer snelheidscontroles wil laten uitvoeren. "Handhaving in plaats van aanpassing", meldde Neven dinsdagavond. De commissie samenleving vindt dat na de recente ongelukken een mager voorstel en wil in een brief aan Provinciale Staten nogmaals benadrukken dat er iets moeten worden gedaan aan de situatie op de bochtige provinciale weg. "Of moeten we wachten op nieuwe ongelukken", zo luidde de kritiek van onder anderen Jeffrey van de Lagemaat (D66), Marije Willems (PvdA) en Pieter Heerens (Gemeente Belang Schoonhoven). Wisja Pannekoek(GBK) vond het maar raar dat Vermeulen 'niet voor rede vatbaar is'. "Een brief naar GS is wellicht een steuntje in de rug van de wethouder bij de onderhandelingen." Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) wilde zelfs zo snel mogelijk een unaniem raadsbesluit nemen om een nog sterker signaal af te geven. Volgens Neven is dat een zaak voor de raadsleden, maar vertelde daarbij dat een provinciaal ambtenaar op de publieke tribune de meningen van de diverse commissieleden noteerde en zal voorleggen aan het provinciaal bestuur. "Een briefwisseling leidt vaak tot herhaling van argumenten, maar het is uw keuze."

Voor een ieder blijft het de grote vraag waarom de Provincie Utrecht het traject tussen Oudewater en Montfoort wel op 60 kilometer kan vastpinnen en de Provincie Zuid-Holland een snelle verbindingsweg met de A12 prefereert. "De inrichting van de weg leent zich niet voor 80 kilometer per uur. Uit verslagen blijkt dat er zelfs veel hogere snelheden worden gehaald van boven de 110 kilometer per uur. Dat kan niet waar zijn, denk je dan", zei Kees Larooij (CDA). "Het is een gebiedsontsluitingsweg, maar feitelijk gaat het om een erftoegangsweg", stelde Marco Oudshoorn (VVD). "Daar hoort in mijn ogen een aangepaste snelheid bij."