• Spirit-verdediger Robbin Brouwer (rechts) speelde tegen zijn oude ploegmakkers van Schoonhoven.
• Spirit-verdediger Robbin Brouwer (rechts) speelde tegen zijn oude ploegmakkers van Schoonhoven. Foto: wijntjesfotografie.nl

Weerzien met Brouwer en Getrouw

schoonhoven • Elf seizoenen speelden Robbin Brouwer (19) en Giorgio Getrouw (19) in de jeugd van Schoonhoven, voordat ze hun avontuur bij Spirit voortzetten. Zaterdag was er een hartelijk weerzien.

Op een bloedstollend voetbalgevecht konden ze niet terugkijken, maar de ontmoeting met hun oude voetbalmaten deed Robbin Brouwer en Giorgio Getrouw zichtbaar goed. Na afloop van de zeer matige streekderby, die in 0-0 eindigde, werden vele handen geschud en waren er spontane omhelzingen in de ruimte voor de kleedkamers. Het leek wel een aflevering van 'Hello Goodbye'. Beide jongeren stapten twee jaar geleden over naar de club in Ouderkerk aan den IJssel om in het hoogste jeugdteam van Spirit hun geluk te beproeven. Een logisch gevolg was het doorstoten naar het eerste elftal. Daarin heeft Robbin Brouwer een basisplaats veroverd als linkervleugelverdediger en maakte Giorgio Getrouw zijn debuut als spitsspeler. Getrouw was lange tijd geblesseerd aan zijn hamstrings en werd door trainer Richard van Cappellen ingezet als vervanger van Kevin Guttink. De trainer had vooraf wel z'n twijfels. "Giorgio is nog maar net fit. En dan geeft debuteren tegen je voormalige teamgenoten een extra lading. Enfin, ik heb dat uiteindelijk besloten en zaterdagmorgen bekend gemaakt. Hij vond het prachtig."

"Ik had er eerlijk gezegd niet op gerekend", gaf Giorgio Getrouw toe. "Afgelopen dinsdag in het cup-duel met Kethel Spaland stond ik voor het eerst in de basis en scoorde twee keer. Kevin was echter nummer één. Blijkbaar wilde de trainer toch iets anders proberen. Het waren geen gemakkelijke confrontaties met Tom Kruiper. Hij is fysiek sterk en nauwelijks te kloppen in de lucht. Ik moet nog ritme krijgen en vooral heel blijven. Het is jammer dat ik een keer de lat raakte, Ik was natuurlijk graag matchwinnaar geweest."

Robbin Brouwer had eveneens genoten. Hij maakt al langer deel uit van het keurkorps en keek al weken uit naar het treffen met Schoonhoven. "Daarom heb ik de laatste weken geen kaarten gepakt en voor mijn doen voorzichtig gespeeld tegen Kethel Spaland om een blessure te vermijden. Ik wilde dit per se meemaken. Ik ben niet ontevreden over mijn spel, maar ik had graag wat vaker over de linkerflank willen oprukken. We pakten het echter niet goed aan. Als je niet zeker weet dat Spirit in balbezit blijft als je over de vleugel wil opkomen, speel je toch met de handrem er op." Brouwer koos vooraf voor honderd procent concentratie. Daarom negeerde hij de groeps app waarmee hij geregeld contact heeft met enkele voormalige teamgenoten van Schoonhoven. "Ik ontkom er natuurlijk niet aan om contact te hebben. Ik ben trainer van Schoonhoven D1. Dan je kom doordeweeks en op zaterdag nog wel eens een bekende tegen."


Pieter van der Laan