• Marian Schinkel en Margriet van Delft voor De Schouw.
• Marian Schinkel en Margriet van Delft voor De Schouw. Foto: Floris Bakker

Glazen Huis keert terug in Lopik

lopik • Na een jaar afwezigheid keert het Glazen Huis op vrijdag 22 december terug in Lopik. De plaatselijke afdeling van het Rode Kruis roept iedereen op om in actie te komen voor 3FM Serious Request.

Net als tijdens de vorige drie edities zal De Schouw ook dit keer weer hét epicentrum zijn van de lokale inzamelingsactie. "Een beter Glazen Huis dan ons dorpshuis, met glas aan beide zijden, kunnen we niet bedenken", zegt Marian Schinkel, bestuurslid van het Rode Kruis, afdeling Lopik/Polsbroek. Met voorzitter Margriet van Delft stelt zij het programma voor de dag samen. Die begint rond 12.30 uur in de middag met een gezamenlijke lunch waar alle inwoners van de gemeente Lopik voor zijn uitgenodigd. Uiteraard tegen een kleine vergoeding, "want er moet zo veel mogelijk geld ingezameld worden voor het goede doel."

Herenigen

Dat doel is dit jaar het opsporen van vermiste kinderen en het herenigen van gezinnen wereldwijd. Van Delft: "In oorlogsgebieden, maar ook na natuurrampen leven miljoenen kinderen noodgedwongen gescheiden van hun ouders, broers en zussen. Met de opbrengst van 3FM Serious Request (De landelijke actie is dit jaar in Apeldoorn, red.) sporen Rode Kruis-hulpverleners vermiste kinderen op, herstellen ze het contact met hun familie en brengen ze hen weer thuis."

Naast de lunch is gedurende de dag van alles te doen in De Schouw. Zo kunnen bezoekers een stoelmassage ondergaan, kerststukjes maken of een gokje wagen bij het Rad van Fortuin. Verder is er een grote loterij, met als hoofdprijs een televisie. Een dj draait lekkere muziek. 's Avonds treedt het Cabauws Weteringkoor op en laat het muzikaal talent uit de gemeente van zich horen tijdens The Voice of Cabauw. Van Delft is blij met de medewerking van De Schouw. "Zonder die medewerking zou het een stuk lastiger zijn om deze Glazen Huis-actie te houden."

Wat de opbrengst gaat worden durft Schinkel niet te voorspellen. "Het eerste jaar haalden we 5.000 euro op en in de jaren erna was het telkens ietsjes meer. Het zou mooi zijn als we die stijgende lijn kunnen vasthouden." Dat hangt volgens Van Delft deels af van de acties die inwoners uit de gemeente Lopik op gaan zetten. "Het zou leuk zijn als scholen, verenigingen of bedrijven in actie komen. Heel ingewikkeld is het allemaal niet. Het inzamelen van flessen in de buurt levert vaak al een aardig bedrag op. En elke actie vermelden we op onze Facebookpagina." De twee bestuursleden kijken uit naar de dag. "Het saamhorigheidsgevoel is groot op zo'n dag", merkt Schinkel. "Tijdens de vorige edities kwamen er heel veel mensen langs om de sfeer te proeven. Uiteraard hopen we dat dit ook dit jaar weer gaat gebeuren."


Wie in Lopik een activiteit op wil opzetten, kan die aanmelden bij Marian Schinkel: 06-11461534 of m.schinkel@rodekruis.nl.