• Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek was bij de officiële ingebruikname van de buiten-AED.
• Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek was bij de officiële ingebruikname van de buiten-AED. Foto: Jan Timmer

'Ieder dorp zijn eigen buiten-AED'

krimpenerwaard • Als het aan wethouder Lavinja Sleeuwenhoek van de gemeente Krimpenerwaard ligt, hebben straks alle dorpen de beschikking over minimaal één buiten-AED.

"We willen een dekkend zorglandschap bieden", zei Sleeuwenhoek op sportpark Tiendweg, tijdens de officiële ingebruikname van de eerste buiten-AED in Krimpen aan de Lek. "Veel AED-apparaten bevinden zich nu nog ín gebouwen, waardoor ze bijvoorbeeld buiten kantooruren niet inzetbaar zijn. "Onze gemeentekantoren bijvoorbeeld zijn er mee uitgerust", weet Sleeuwenhoek. "Wat mij betreft verplaatsen we ze naar buiten, zodat iedereen er in noodgevallen over kan beschikken."

Voetbalvereniging Dilettant heeft al vele jaren een AED. "Het initiatief om er één te plaatsen namen we in 2007 naar aanleiding van een incident rond één van onze velden", vertelt erelid Leo van der Linden. Leo's zoon Lennart was erbij toen het gebeurde. "Langs het veld zakte een man in elkaar tijdens een nacompetitiewedstrijd van ons tweede elftal", herinnert hij zich nog als de dag van gisteren. "We hadden gelukkig in en rond het team mensen die wisten hoe je moest reanimeren, waardoor de man het infarct overleefde, maar iedereen besefte ook dat je niet altijd in zo'n gelukkige omstandigheid bent. Vanaf dat moment was het ons duidelijk dat ook Dilettant een AED nodig had." Nu, tien jaar naar dato, is de AED van binnen naar buiten verplaatst. Een gezamenlijke actie van de voetbalvereniging en sportparkbeheerder SVN. "Onze organisatie hecht aan open sportparken met meerwaarde voor wijk en dorp", verwoordt algemeen manager Johan Koutstaal de visie van Servicepunt Verenigingen Nederlek. "Een voor iedereen beschikbare buiten-AED past in dat kader. We hebben de buitenkast gratis gekregen dankzij de organisatie 'Hartveilig Wonen'. Daarnaast investeert SVN in AED-cursussen. De belangstelling daarvoor is groot." Overigens is een AED ook door niet-kenners te bedienen, mits men de instructies goed opvolgt Leo van der Linden: "Je moet een AED zien als een 'resetknop' waarmee je het hartritme een impuls geeft. Vervolgens is hartmassage cruciaal. Alleen een AED is niet genoeg. "Vandaar dat we ook als gemeente inzetten op 'Hartveilig Wonen' en mensen stimuleren om te leren reanimeren en zich vervolgens aan te sluiten op de app van 'Hartveilig Wonen'", verklaart Sleeuwenhoek. "Als er dan een calamiteit voordoet in jouw buurt, dan word je via de app opgeroepen. Op die manier kun je een leven redden. Ik hoef niemand te vertellen hoe belangrijk dat is."