• De buurtbus voorziet al veertig jaar in een behoefte.
• De buurtbus voorziet al veertig jaar in een behoefte. Foto: Aangeleverd

Buurtbus viert 40-jarig jubileum

regio • De buurtbus rijdt alweer veertig jaar driemaal daags zijn rondje tussen Stolwijk, Lekkerkerk en Berkenwoude. Bram Visser (69) is al vanaf de start betrokken bij het project.

Nog maar 29 jaar oud was Visser toen hij zich opgaf als vrijwilliger en achter het stuur van de buurtbus plaatsnam. "Ik werkte op de Pabo in Gouda en had op de maandagochtend geen les. Dus kon ik mooi de eerste rit van de week doen." Visser maakte ook nog het rooster, een taak die hij tot op de dag van vandaag vervult. Waarom hij zich destijds had opgegeven? Visser moet er even over nadenken. "Eigenlijk was het in die tijd toch wel vanzelfsprekend dat je iets deed voor de samenleving. En dit moest gewoon gebeuren."

Engeland

Verkeersminister Tjerk Westerterp kwam in 1977 persoonlijk naar Berkenwoude om de eerste buurtbus de polder in te sturen. Visser: "Berkenwoude was destijds het startpunt voor het landelijke Buurtbusproject, waarvan het de bedoeling was om afgelegen gebieden te voorzien van openbaar vervoer. Het hele idee was overgewaaid uit Engeland waar al jaren soortgelijke bussen rondreden. Hier is het inmiddels ook helemaal ingeburgerd. Daar mogen we best trots op zijn."

Net als nu waren het ook in die beginjaren vooral schoolkinderen die de buurtbus instapten. Meer zelfs dan vandaag de dag. Dat is volgens de oud-wethouder van Bergambacht wel te verklaren. "De gezinnen waren vroeger een stuk groter. Net als nu bracht je kinderen uit de Achterbroek naar hun school in Berkenwoude. En die uit 't Beijersche reed je naar Stolwijk. Sommige kinderen zag je wel vier keer per dag de bus instappen." Heel soms ging er onderweg iets mis. "Dan stond je met een lekke band langs de kant. Of dan belandde iemand met de bus deels in een sloot, maar dat waren echt incidenten."

Afgelopen jaren vervoerde de buurtbus zo'n 2.500 passagiers per jaar. Het voorziet nog altijd in een behoefte. Vandaar dat de buurtbus nog altijd onderdeel is van de aanbesteding van de provincie Zuid-Holland. De toekomst van buurtbus Stolwijk-Lekkerkerk-Berkenwoude is voorlopig veiliggesteld met een splinternieuwe Mercedesbus, die vanwege het jubileum werd verkregen. Op dit moment zijn er negentien chauffeurs, die meestal één keer per week een rondje met de bus rijden. Er zijn er volgens Visser die het al veertig jaar volhouden. "Maar omdat er binnenkort twee chauffeurs met pensioen moeten - vanwege de leeftijd van 76 jaar -, kunnen we wel een paar nieuwe chauffeurs gebruiken."

Belangstellenden kunnen bellen met Joop (0180-662734) of Bea (0182362522). Iedereen met een gewoon rijbewijs (B) mag met de bus rijden.


Floris Bakker