• De tweedeklassers tijdens hun deelname aan Challenge Day.
• De tweedeklassers tijdens hun deelname aan Challenge Day. Foto: Adri Verhoeven

Challenge-Day op school als eyeopener

schoonhoven • Je zit vijf dagen in de week bij elkaar in de klas, maar wat weet je eigenlijk van elkaar? Vaak heel weinig. Daarom is de Challenge Day een prima middel om begrip te kweken en verbondenheid te creëren.

De 120 tweedeklassers van het vmbo van het Schoonhovens College en een tiental docenten kennen elkaar nu in ieder geval veel beter dan voorheen. Tijdens sessies met de professionele begeleiders Anuschka en Vincent lieten zij meer van zichzelf zien en leerden anderen beter leren. Juist kwetsbare pubers worstelen met allerlei geestelijke groeipijnen. Tijdens de Challenge Day konden zij hun gevoelens uiten. "Dat mag, want niets moet. Maar in de praktijk word je meteen meegezogen", zeggen de initiatiefnemers Brenda Walter en Pieter Zorgman. "Met oefeningen word je met de neus op de feiten gedrukt. Zo kom je erachter waarom de ander zich zo stil en afwezig gedraagt in de groep. Of waarom hij of zij zo vervelend doet", aldus beide afdelingsleiders. Eerst moet iedereen ontdooien. "Het is aftasten tot er een sfeer ontstaat waarin je je wil blootgeven. Daarbij wordt menig traantje gelaten. Dozen vol tissues zijn leeggeplukt. Praten lucht op. Het is voor velen een emotionele achtbaan. Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar".

Met groepssessies dring je tegelijkertijd het pesten en buitensluiten terug. "Challenge Day heeft ook een preventief karakter. Deze sessies vormen geen eindpunt. De docenten krijgen een map mee om de resultaten uit te bouwen. We hebben geïnvesteerd in betrokkenheid en gaan ermee aan de slag." Het Schoonhovens College heeft Challenge Day voor het tweede achtereenvolgende jaar ingezet als eyeopener. "De tweede- en derdeklassers van vorig schooljaar hebben dit traject reeds doorlopen. Het is de bedoeling dat alle leerlingen dit meemaken, voordat ze deze school verlaten."

Het leverde de school het Challenge Day-keurmerk op. Directeur Berend Buddingh' kreeg een glazen plaquette uit handen van de begeleiders Anuschka en Vincent. Daarmee toont het Schoonhovens College aan dat men zich structureel inzet voor veiligheid en onderling begrip.