Overleg: 'Maatwerk in veenweidegebied'

krimpenerwaard • Agrariërs in de Krimpenerwaard willen nadrukkelijker bij de aanpak van de Stuurgroep Veenweiden betrokken worden.

Dat stelden ze in een gezamenlijke brief aan voorzitter Pieter Neven, die direct na zijn vakantie reageerde op hun verzoek. Vrijdagmorgen was er een bijeenkomst met betrokkenen in het gemeentekantoor in Lekkerkerk.

"Zij hadden behoefte aan meer uitleg over onze realisatiestrategie en wij begrepen uit hun schrijven dat onze communicatie moet worden verbeterd. Het gaat per slot van rekening over ingrijpende besluiten", gaf Pieter Neven toe.

De toekomst van het veenweidegebied is een puzzel waarmee veel geld gemoeid is. Garanties, subsidies en meerjarige afspraken vergen gesprekken, adviezen en rekensommen.

"Het bedrag voor de uitvoering nadert 100 miljoen euro. Het is een complex gebeuren, waarbij economisch belang, eventuele kavelruil en natuurontwikkeling op elkaar moeten worden afgestemd. Uitgangspunt is verwerving van grond voor natuurbeleving. Dat leidt in een aantal gevallen tot een gewijzigde bedrijfsvoering. Je hebt agrariërs, die zich willen inzetten voor beheer van de natuur en collega's die elders aan de slag willen gaan. Met hen wordt onderhandeld over verkoop en verplaatsing."

Hoewel regels en voorwaarden moeten worden eerbiedigd, stelt de Stuurgroep het uiteindelijke doel centraal. "Flexibiliteit is nodig, want je stuit soms op ingewikkelde situaties. De overheid heeft weliswaar een besluit genomen over een combinatie van natuur en landbouw, maar je probeert naar een bevredigende oplossing toe te werken. Ik neem het woord 'onteigenen' liever niet in mijn mond", aldus Neven. Programmamanager Rob Ligtenberg wijst op motivatie en betrokkenheid. "Idealiter wordt het beheer door de agrariër zelf uitgevoerd. Er zijn voldoende kansen voor een prima boterham. Natuurinclusieve landbouw vereist rekenwerk en afstemming. Het verdienmodel moet kloppen."

Tussen 2018 en 2021 hoopt de Stuurgroep Veenweiden Krimpenerwaard nog een slordige 670 hectaren natuurgebied te verwerven. Met name de noordkant van de Krimpenerwaard komt daarvoor in aanmerking.

Pieter van der Laan