• Keurmeesters bekijken de binnenkant van de kaas.
• Keurmeesters bekijken de binnenkant van de kaas. Foto: Floris Bakker

'Dit is precies wat de consument wil'

berkenwoude • Kaasboeren uit de Krimpenerwaard lieten woensdag in Berkenwoude hun boerenkazen keuren door een deskundige jury.

Ze nemen er de tijd voor, de vier keurmeesters die deze middag in De Zwaan de kazen beoordelen. Per tweetal bekijken ze eerst het uiterlijk van de kaas. Is -ie mooi rond? Is de korst mooi glanzend? Dan steekt één van de keurmeesters een kaasboor in de zijkant, om een stukje te proeven. De smaak bevalt 'm wel.

"Een smeuïge kaas met een fruitige smaak, precies wat de consument wil." Vervolgens snijdt zijn vrouwelijke collega de kaas doormidden. Er wordt geroken en gekeken naar de kaasgaten. "Die moeten mooi verdeeld zijn", fluistert Gerrit Speksnijder, mede-organisator van de keuring. "Te grote gaten of scheuren kosten je punten." Speksnijder was deze dag al vroeg uit de veren om kazen op te halen bij de deelnemende boeren. "Rond één uur lagen ze hier allemaal op tafel en kon de keuring beginnen." Dat gebeurt volledig anoniem: geen enkele kaas is herkenbaar.

Er worden volgens Speksnijder, zelf kaasboer in Lekkerkerk, ongeveer evenveel kazen gekeurd als in voorgaande jaren. En dat is goed nieuws, want het aantal zelfkazende boeren neemt af.

"Gelukkig doen er weer een paar jonge boeren mee aan de wedstrijd. Voor iedereen is het een spannende dag. Elke deelnemer is reuze benieuwd hoe hun product, gemaakt met rauwe melk van de eigen veestapel, het doet in vergelijking met die van de collega's."

Kaasmaken is een vak, benadrukt Speksnijder. "Elke boer - meestal is het de boerin - maakt de kaas op zijn eigen manier. Op elke boerderij smaakt de kaas daardoor net even anders. Boerenkaas uit de Krimpenerwaard is nog altijd ongekend populair. Zo'n 95 procent van de kazen vindt zijn weg via de handel naar de consument.

Floris Bakker