Bijeenkomst voor slechthorenden

regio • Stichting Hoormij organiseert in samenwerking met Stichting SWOS een bijeenkomst voor slechthorenden, hun partner, familieleden of overige belangstellenden. Eén en ander vindt plaats op donderdag 8 november van 19.30 tot 21.00 uur bij de SWOS, Oranjeplaats 45B in Schoonhoven.

Voorlichtster Rennie van Molenbroek vertelt de aanwezigen alles over slechthorendheid, hoe er mee om te gaan, hoortoestellen en de vergoeding door de zorgverzekeraar. Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

"Zet de televisie wat harder, ze praten tegenwoordig zo onduidelijk..' Hoe vaak klinkt een dergelijke opmerking voordat er een lichtje gaat branden?", stelt Rennie van Molenbroek. "Toch wachten de meeste mensen gemiddeld zeven jaar tot ze het minder goed kunnen horen serieus nemen en de stap zetten om bij de audicien een hoortoestel aan te laten meten. 'Het valt best mee met mijn slechthorendheid en wat moet ik met zo'n lelijk ding achter mijn oor?', zijn veelgehoorde uitvluchten. Dat laatste valt overigens reuze mee, want de huidige hoortoestellen worden steeds kleiner en zijn mooi aan de haarkleur aangepast."

Vrijwel iedereen krijgt ermee te maken dat het gehoor langzaam aan minder wordt. Van Molenbroek: "Zeker bij het stijgen van de leeftijd: ouderdomsdoofheid heet dit. Wie te lang wacht met de aanschaf van een hoorapparaat kan in een isolement geraken. 'Ik ga maar niet meer naar die koffieochtend, ik versta er toch niets', zei een oudere mevrouw, die zo dreigde te vereenzamen."

Aanmelden

Tijdens de bijeenkomst is een ringleiding en schrijftolk aanwezig. De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Aanmelden kan via welzijnspunt@swoschoonhoven.nl of 0182-381227.