Gemeente Lopik wil minima beter bereiken

lopik • Lopik wil inwoners die op of onder de armoedegrens leven beter bekend maken met gemeentelijke regelingen. Daarbij trekt het extra geld (ruim 83.000 euro) uit bovenop het huidige budget voor minimabeleid.

Veel te weinig mensen uit de doelgroep maken gebruik van minimaregelingen. Met een herijking van het minimabeleid wil de gemeente Lopik hier verandering in brengen.

De 'upgrade' had afgelopen week de ruime instemming van de gemeenteraad. "De nieuwe regeling leidt tot een groter bereik, meer budget en een betere communicatie. Ofwel, dit zorgt voor een sterk verbeterd sociaal beleid, waar we als PvdA alleen maar blij mee kunnen zijn", sprak Rik Dekker. Zijn collega's van SGP en CDA hamerden op het aspect communicatie. "Iedereen die het aangaat moet ervan op de hoogte zijn", sprak Arie Schep (SGP), die eraan toevoegde te hopen dat de regelingen 'niet te star' worden toegepast.

Wethouder Johan van Everdingen was blij met de unanieme steun van de gemeenteraad. "De communicatie wordt ruim opgepakt, met daarin ook een rol voor de maatschappelijke instellingen die de mensen kennen om wie het gaat. Denk aan partners als de WIL, Pulse, Voedselbank, Vluchtelingenwerk, Stichting Budgetondersteuning Lopikerwaard etc."

In de nota 'Herijking minimabeleid 2017 gemeente Lopik' wordt onder andere gesproken van één regeling voor kinderen, het zogenaamde kindpakket, het verhogen van de gemeentelijke bijdrage aan de collectieve zorgverzekering, het openstellen van regelingen én een nieuwe minimaregeling voor groepen die nu buiten de boot vallen.

'Niet alle inwoners die van een laag inkomen moeten rondkomen zijn in beeld', staat te lezen in de nota. 'Bekende risicogroepen zijn zzp-ers, mensen met een parttimebaan of nul-urencontract. Ze werken wel, maar hebben wisselende inkomsten. Een andere risicogroep zijn 65-plussers met een AOW-gat'.

Door verruiming van de bedragen en/of doelgroepen en het vergroten van de bestedingsvrijheid wil Lopik beter aansluiten op de behoeften van inwoners die moeten rondkomen met een laag inkomen. Aanvraag- en verantwoordingsprocedures worden vereenvoudigd. De wijzigingen op het minimabeleid gaan per 1 januari 2018 in.

Robert van der Hek