Daan Westerink: lezing over rouw

lekkerkerk • Rouwdeskundige Daan Westerink komt op woensdag 11 oktober in Uitvaartcentrum Lekkerkerk een lezing geven over rouw, over verder leven na het verlies van iemand die je lief is geweest.

De lezing, die om 19.30 uur begint en gratis toegankelijk is, vindt plaats op initiatief van Stoppelenburg Uitvaartverzorging. "Voor ons is het de eerste keer in de geschiedenis van ons bedrijf dat we zo'n bijeenkomst organiseren", vertelt Ali Stoppelenburg namens Stoppelenburg Uitvaartverzorging. "Ik heb zelf het initiatief genomen om deze avond op touw te zetten. We krijgen allemaal te maken met het verlies van een geliefde door de dood. En hoe ga je dan verder, wat helpt je, wie heb je nodig? Hoe kom je door de dagen heen, hoe krijgt het leven weer zin? Kan het gemis een plaats krijgen, kan het verdriet helen? En hoe ga je om met iemand die rouwt? Niets doen is het slechtste. Maar wat is dan wél goed? Hoe kun je iemand bijstaan, troost en begrip bieden? Het zijn vragen waar iedereen mee te maken krijgt of zal krijgen in zijn of haar leven. Uit de mond van Daan Westerink horen we hoe zij er in staat en hoe je met rouw kunt omgaan."

Daan Westerink (1968) is een veelgevraagd spreker, rouwdeskundige, journalist, docent en onderzoeker. Ze verloor al jong haar ouders. Ze studeerde journalistiek en pedagogiek. In september 2016 verscheen haar laatste boek 'Noem mijn naam. Leven met de dood van een kind.' Samen met pastor Marinus van den Berg tekende ze de verhalen op van vele ouders en grootouders van een overleden kind. Andere boeken van haar zijn 'Verder zonder jou' waarin jongeren vertellen hoe zij verder gingen na de dood van een dierbare, en 'Leven zonder ouders', waarin volwassenen vertellen hoe het was om op jonge of latere leeftijd een ouder te verliezen. Voor het EO-platform 'Ik Mis Je' schrijft Daan verhalen over mensen die een dierbare verloren. Ook is Daan Westerink betrokken bij de begeleiding van de mensen die bij vlucht MH-17 dierbaren verloren. In 2018 verschijnen weer twee nieuwe boeken van haar hand.

Ali Stoppelenburg volgde zelf een opleiding tot rouwbegeleider en raakte zo op het spoor van Daan Westerink. "Haar naam werd genoemd tijdens één van de opleidingsdagen. Vervolgens zag ik Daan op televisie. Bij die gelegenheid viel me op hoe goed en helder ze vertelde over het onderwerp 'rouw'. Voor mij een reden om haar te vragen om bij ons een lezing te houden. Op 11 oktober is het zover. Wij hopen uiteraard op veel belangstelling voor deze lezing." Na de pauze mogen bezoekers ook vragen stellen aan Daan Westerink. De bijeenkomst duurt tot circa 21.30 uur.

Jan Timmer