Afbeelding
Foto:

'En nu is het stil geworden'

Ingrid E. Noppen heeft een nieuw boek uit: 'En nu is het stil geworden'. Voor de geboren Rotterdamse, inmiddels woonachtig in Schoonhoven, is dit alweer haar vierde gedichtenbundel.

Wat heb je met gedichten?
Ingrid: 'Gedichten zijn voor mij de werkelijke stem van mijn ziel. Ik kan mij geen leven voorstellen zonder poëzie'.

Hoe zou je je vierde bundel willen omschrijven?
Ingrid: 'Het is opnieuw de uitkomst van mijn voortdurende observatie en beleving van de wereld rondom mij, die ik na een rustperiode vertaal in poëzie. Pas later schrijf ik over wat ik heb waargenomen of heb beleefd, zodat de eerste sterke emoties of gevoelens ervan af zijn. Ik probeer altijd te voorkomen dat een gedicht al teveel een dramastuk wordt. Een gedicht moet de lezer net even kunnen aanraken'.

Heeft de Krimpenerwaard dan wel Schoonhoven je al geinspireerd tot het schrijven van een gedicht?
Ingrid: 'Zonder meer zal de Krimpenerwaard dan wel mijn woonplaats in mijn eerstvolgende bundel gegoten zijn in poëzie. Ik had er moeite mee om mijn geboortestad Rotterdam te verlaten, maar nu ik in Schoonhoven woon, ben ik toch geraakt door dit stukje van mijn land dat ik voorheen niet kende. Ik, stadskind, ervaar nu pas de rijkdom van al die natuur rondom mij heen en ik geniet ervan.'

Sinds wanneer schrijf je en hoe is het ontstaan?
Ingrid: 'Als kind schreef ik al en was ik altijd al bezig met de Nederlandse taal. Een leuke anekdote: mijn helaas reeds overleden moeder vertelde mij dat mijn passie waarschijnlijk is voortgekomen uit het feit, dat ik geboren ben tussen de boeken van dr. Winkler Prins in zijn woonhuis op de Oostzeedijk in Rotterdam.'

Wat kunnen we hierna van jou verwachten op schrijfgebied?
Ingrid: 'Ik heb nog altijd de ambitie ooit een boek te schrijven, maar helaas ontbreekt mij nog weleens de tijd daarvoor. Met een boek moet je toch dagelijks bezig kunnen zijn, wil je niet de draad verliezen. Een gedicht baar je, schaaf je bij, zeef je van allerlei overbodige taalballast en het is vaak al klaar. Een boek vraagt meer inzet en ijver en eerlijk gezegd ben ik soms ook wat lui en gauw afgeleid om me intens met een verhaal bezig te houden. In elk geval heb ik nog wel de hoop dat ik het ooit voor elkaar krijg een boek te schrijven. Het thema zit al zo lang in mijn hoofd, maar helaas, tot op heden ben ik niet verder gekomen dan de eerste vijf bladzijden'.

'Verder zal ik, denk ik, nog heel wat gedichtenbundels schrijven, want niets is gevoeliger en intenser dan de taal van poëzie. Dat blijft mijn allergrootste passie'.

'En nu is het stil geworden' is onder andere te koop bij www.mijnbestseller.nl en Bol.com. Prijs: 12,50 euro.