• Arie Knuistingh Neven met zijn kleinzoon Teun, die lijdt aan de ziekte van Duchenne.
• Arie Knuistingh Neven met zijn kleinzoon Teun, die lijdt aan de ziekte van Duchenne. privéfoto

'Mijmeringen' van voormalig huisarts

krimpenerwaard • Voormalig huisarts Arie Knuistingh Neven bundelde eerder geschreven columns in een boek dat hij zelfstandig uitgaf. De opbrengst is bestemd voor onderzoek en de behandeling van de ziekte van Duchenne.

Joggen, roken, een derde bal bij wielrenners, alcohol: zomaar wat onderwerpen die bij Arie Knuistingh Neven leiden tot mijmeringen. Vaak ook laat hij zich inspireren door zijn favoriete boekenschrijvers, zoals Maarten 't Hart. Het moge duidelijk zijn: de columns van de voormalige huisarts uit Krimpen aan de Lek zijn zeer veelzijdig. "Ik heb ze destijds geschreven voor Modern Medicine, een nascholingsblad voor huisartsen", vertelt hij. "Het waren schrijfsels over allerhande zaken, met vaak een tijdloos karakter. De uitgever van het blad had al eens voorgesteld om ze te laten bundelen, maar de financiering was lastig. Toen heb ik besloten om ze zelf uit te geven, waarbij de opbrengst is bestemd voor het Duchenne Parents Project."

Niet voor niets, want een van zijn kleinkinderen –de 8-jarige Teun- heeft de gevreesde spierziekte Duchenne. "Het leidt ertoe dat zijn spieren steeds verder zullen verzwakken, waardoor hij naar verwachting als tiener in een rolstoel terechtkomt. Uiteindelijk wordt ook zijn hartspier aangetast. Zijn levensverwachting is niet hoog, wat natuurlijk een vreselijk vooruitzicht is. Desondanks is Teun vooral een hele leuke en vrolijke jongen."

Arie Knuistingh Neven hoopt met zijn boekje een bijdrage te kunnen leveren in de strijd tegen deze ziekte, waarbij het eerste succes is geboekt. "De eerste druk -500 exemplaren- is al uitverkocht. Ik heb er nu weer 500 bij laten drukken. Ik hoop dat deze ook hun weg naar mensen vinden die enerzijds mijn columns willen lezen en anderzijds het Duchennefonds willen ondersteunen."

Welke column hem nog het meest bij staat? Arie Knuistingh Neven moet even nadenken, maar noemt dan een bijdrage waarin hij beschrijft hoe hij tijdens een van zijn controlevisites op een verkeersongeval stuit. Daar blijkt een patiënt uit zijn eigen praktijk bij betrokken te zijn. "Zo snel had ik je niet verwacht', luidde de eerste reactie van het slachtoffer, die natuurlijk niet wist dat ik er bij toeval was." Terwijl de huisarts druk bezig is om eerste hulp te verlenen wordt hij op zijn schouder getikt. "Het was een EHBO'er", blikt Arie terug. 'Meneer, wilt u dit aan deskundigen overlaten?", luidde zijn vraag. Terwijl ik met mijn mond vol tanden stond, was mijn patiënt me al voor: "Maar dit is mijn eigen dokter", riep hij verontwaardigd. Het tekent de band die ik volgens mij met mijn patiënten had."

'Mijmeringen van een huisarts in het poldergebied' is voor 10 euro verkrijgbaar op verschillende verkoopadressen in Krimpen a/d Lek, Lekkerkerk en Krimpen a/d IJssel. Daarbuiten kan het worden besteld via geneeskundeboek.nl (à 15 euro).

Robert van der Hek