• De gezamenlijke lunch tijdens de opening van het Taalhuis Krimpenerwaard.
• De gezamenlijke lunch tijdens de opening van het Taalhuis Krimpenerwaard. Foto: wijntjesfotografie.nl

Taalhuis: 'Taal is van ons allemaal'

schoonhoven/lekkerkerk • Aftellen in de Eritrese en Syrische taal. Het gebeurde maandagmiddag hardop tijdens de officiële opening van het Taalhuis Krimpenerwaard in de bibliotheken van Schoonhoven en Lekkerkerk.

Burgemeester Roel Cazemier nam deel aan de festiviteiten in de Spoorstraat in Schoonhoven en had via een groot beeldscherm contact met wethouder Lavinja Sleeuwenhoek, die in de vestiging in de Talmastraat te Lekkerkerk was aangeschoven.

Hun communicatie via de webcam had qua misverstanden veel weg van een Babylonische spraakverwarring, maar hun uiteindelijke boodschap was eensluidend: Taal is van ons allemaal. "Het maakt vluchtelingen en statushouders mogelijk om aan te haken in onze maatschappij. Je moet Nederlands kunnen spreken als je hier een baan wilt bemachtigen. Daarom is dit Taalhuis belangrijk en prijs ik de bibliotheek voor de inzet en medewerking", aldus Cazemier. Een en ander ging gepaard met een rijk gevulde lunch waarin de Hollandse broodjes kaas en ham het regelmatig moesten afleggen tegen Eritrese lekkernijen. Tot de aanwezigen in de bieb behoorden vertegenwoordigers van het Taalinstituut, Stichting Vluchtelingenwerk en een handvol taalmaatjes. Zij zijn een belangrijke schakel in de eerste stap naar de taallessen. Ze gaan één op één aan de slag met Arabische of Afrikaanse mannen en vrouwen. Tiny Boskma heeft de Marokkaanse Ichram onder haar vleugels. De jonge vrouw leert snel. "Ze volgt de collectieve lessen op donderdagochtend en ik spreek haar apart op maandagmorgen. Dat gaat nog wel eens met handen en voeten, maar met Google translate op mijn mobiele telefoon kom ik een aardig eind."

De Krimpenerwaard telt inmiddels zo'n vijftig taalmaatjes. "Dat is een mooi aantal, maar niet genoeg om onze wachtlijsten weg te werken", sprak Anja Oosterlaken, directeur van de gezamenlijke bibliotheken. "Daarnaast zijn er veel Nederlanders die taal, schrijven en rekenen willen verbeteren. We kunnen dus nog wel enkele krachten gebruiken."

Pieter van der Laan