• De jubilerende Marion Kleuters.
• De jubilerende Marion Kleuters. Foto: wijntjesfotografie.nl

Marion Kleuters legt lat steeds hoog

schoonhoven • Ze kon kiezen tussen het voltooien van een proefschrift op de Universiteit of een baan als docent Engels op een middelbare school. Het onderwijs kwam als winnaar tevoorschijn. Dat betekende een veertigjarige verbintenis met het Schoonhovens College.

Dat jubileumfeestje is reeds met directie en collega's gevierd met cadeautjes en toespraken. Langer wil Marion Kleuters er niet bij stilstaan, ook al ziet ze graag 'de film van haar leven' even voorbij komen. "Het is toch een mijlpaal en zegt veel over mijn wens om met leerlingen op dezelfde locatie op te trekken. Ik ben er overigens nog niet klaar mee. Lesgeven is gewoon leuk. Pas over twee jaar neem ik afscheid."

Ze debuteerde in een weiland aan de Kamerlingh Onnesdreef, waar de toenmalige middelbare school een noodgebouw had betrokken. Het was een nogal primitieve start van haar loopbaan. "De deuren vielen haast uit hun sponningen en er stonden emmers in de lokalen om na een regenbui het water op te vangen. Toch hoorde je niemand klagen. Het overleven had wel wat."

Marion Kleuters (64) is niet iemand die intussen haar loopbaan rustig afbouwt. Daar is haar liefde voor het vak en het streven naar kwaliteit te groot voor. "Ik wil constant bijblijven. Daarom ga ik zo vaak mogelijk voor nascholing naar Engeland of Amerika. Zo houd ik mijn Engels op peil en het levert tal van nieuwe ideeën op. If you don't use it, you lose it'. In de klas spreek ik altijd Engels en met sommige collega's ook. Ik denk vaak in het Engels en ik zie mezelf als tweetalig."

De Schoonhovense verbreedde haar horizon. Ze liet zich scholen tot coördinator voor het vak culturele en kunstzinnige vorming (CKV) en was jarenlang betrokken bij de voorbereiding van een reeks internationale uitstapjes naar Engeland en Italië. Daarnaast schreef ze tijdens enkele maanden verlof in 2008 het boek 'Ute with one foot in the underworld'. Een op werkelijke feiten gebaseerde tragikomedie die begint in Duitsland in 1942 en eindigt met een mislukte aanslag in London in 2006. "De leerlingen mogen het boek niet op hun examenlijst zetten, want dat zou op belangenverstrengeling kunnen lijken."

Pieter van der Laan