Twijfel over verkoop aandelen Eneco

regio • Eenmalig een bedrag binnenhalen of jaarlijks dividend blijven ontvangen? Het is één van de afwegingen voor de regiogemeenten voor het al dan niet verkopen van hun Eneco-aandelen.

Het samengaan van meerdere gemeentelijke energiebedrijven zorgde in de jaren negentig voor het ontstaan van energiebedrijf Eneco. Eén daarvan was het Dordtse energiebedrijf. "Vandaar dat veel regiogemeenten aandelen hebben", zegt wethouder Harmen Akkerman van Giessenlanden. Namens negentien 'kleine' gemeenten - waaronder ook Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel - zit hij in de aandeelhouderscommissie die het vraagstuk rond de verkoop behandelt. "Het gaat om bescheiden aantallen aandelen: Giessenlanden heeft bijvoorbeeld 0,34 procent en Gorinchem 0,68 procent."

De commissie is momenteel bezig met 'het voorbereiden van de vraag of de gemeenten hun aandelen willen verkopen', zoals Akkerman het omschrijft. Ondanks dat stelde het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders al hun aandelen te willen verkopen, gevolgd door hun collega's in Den Haag en Dordrecht.

De wethouder houdt de nodige slagen om de arm. Want: de aandelen van Eneco leveren een behoorlijk rendement op. "Bij een verkoop valt dit jaarlijkse geldbedrag weg en dat is voor veel gemeenten een belangrijke afweging. Ook is het zo dat, als de gemeenteraden eind oktober besluiten over al dan niet verkopen, de aandelen in de markt gezet moeten worden. Is er wel een overnamepartner die een prijs biedt waar de gemeenten mee akkoord gaan?" Het zal overigens nog wel even tijd in beslag nemen, schat Akkerman. "Zelf denk ik dat het uiteindelijke besluit pas in 2019 gaat vallen."

Zowel vakbond CNV als Eneco zelf wijzen op het duurzame karakter waarmee Eneco zich onderscheidt en voorop loopt. Zij zetten er vraagtekens bij of dat na een verkoop nog steeds zo blijft. Akkerman: "Bij een verkoop kunnen wij als gemeenten voorwaarden stellen. Het behoud van het duurzame karakter én de werkgelegenheid zijn daarbij belangrijke aspecten."