• Broertjes Tieko en Xilan Koops kregen duikles.
• Broertjes Tieko en Xilan Koops kregen duikles. Foto: Wijntjes Fotografie

'Duiksport volop in belangstelling'

stolwijk • Duikschool Nieuw-Vennep (DCNV) koestert zijn tweede vestiging in Stolwijk. De leiding verwacht cursisten uit de hele Randstad voor de duiklessen voor beginners en gevorderden.

De Schoonhovense broertjes Tieko (8) en Xilan Koops (12) willen graag eens meemaken hoe de wereld er onder water uitziet. Ze moeten na afloop haast uit het zwembad worden getrokken door hun ouders. Ze hebben net hun kennismakingscursus duiken achter de rug in Ons Polderbad en kunnen er geen genoeg van krijgen. Instructeur Frank de Bruin van duikschool DCNV vindt het na drie kwartier welletjes. Hij slaat het tafereel lachend gade: "Je moet bij duiken de tijdsduur en de inspanning in de gaten houden. Deze jongens zijn gretig. Die moet je afremmen, want later moeten ze zichzelf redden. Discipline is het toverwoord. Je mag niet onbeperkt duiken. Ik ben al een tijdje bezig onder water zou nu ook niet in een vliegtuig mogen stappen vanwege het zuurstofgehalte van mijn bloed."

DCNV heeft per 1 augustus z'n intrek genomen in een ruimte in Ons Polderbad in Stolwijk. De cursus 'auto te water' op 20 mei was het begin van een opbloeiende liefde tussen de stichting Vlister Openluchtbaden en duikschool Nieuw-Vennep. Professionele duikers begeleidden toen cursisten na hun onderdompeling in het bad. De klik met de leiding van het Stolkse zwembad leidde tot een overeenkomst per 1 augustus.

Ons Polderbad zag deze nieuwe service wel zitten. "Bovendien stond dat instructiezaaltje al enige tijd leeg. Een nieuwe huurder was welkom", zegt badmeester Retty Kapteijn. "En dit initiatief sloot naadloos aan bij het ontwikkelen van zwemvaardigheden." "Er is veel belangstelling voor de duiksport. Dat merken we reeds in Nieuw-Vennep. Onze cursisten komen uit het hele land. Er zijn weliswaar diverse duikverenigingen in deze regio, maar zij hebben niet de faciliteiten die wij hebben", zegt Petra Lever.

Met haar man Engel is ze eigenaar van DCNV. In Nieuw-Vennep beschikt het echtpaar over een winkel en een duiksportcentrum. Stolwijk is het tweede vestigingsadres. Door hun cursus 'auto te water', waarbij inzittenden leren hoe zij zich kunnen redden na een ongeval, komen de teamleden in diverse binnen- en buitenbaden in het land.

"Ons Polderbad ligt redelijk centraal in de Randstad. Hier kan je onder deskundige leiding brevetten halen. Vooral vakantiegangers, die een reis naar Egypte of andere Mediterrane landen hebben geboekt, willen nog wel eens inschrijven. Als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, proberen ze zich vaak verder te bekwamen. En je weet dat je met deze opleiding overal in de wereld kan duiken."

Fred de Man beaamt dat. Hij is uit Hellevoetsluis komen rijden om een uurtje de bodem van Ons Polderbad af te speuren.

"Het is een serieuze aangelegenheid, maar ik doe dit met veel plezier. Na een aantal lessen in het zwembad, ga je verder in open water. Dat is een nog grotere uitdaging. Als je voldoende sterren en brevetten hebt verzameld, kan je ook tot 30 meter diepte duiken."


Pieter van der Laan