• Jan Voets met een liter rauwe melk, getapt uit de melktap.
• Jan Voets met een liter rauwe melk, getapt uit de melktap. Foto: Leendert Kamsteeg

Melktap familie Voets draait goed

vlist • Wat ooit begon als een onbekend project, is voor de familie Voets uit Vlist inmiddels uitgelopen op een klein succes. Met hun eigen melktap aan de Bonrepas bezorgen ze menig regiobewoner dagelijks een glimlach.

Het tappen gaat relatief makkelijk en daardoor is het een gebruiksvriendelijk en kort proces, benadrukt eigenaar Jan Voets. "Ongeveer een jaar geleden besloten we een melktap aan te schaffen. Op dat moment hadden we er geen enkele ervaring mee. We hadden er alleen van gehoord, maar het was het proberen waard. We hebben, over twee locaties verdeeld, zo'n 130 koeien rondlopen en met hun melk wilden we wat doen." Om de kwaliteit te waarborgen, vult Voets de melktap om de twee dagen bij. Geïnteresseerden kunnen, door muntgeld in de machine te gooien, aangeven hoeveel liter zij willen. Per liter wordt een euro in rekening gebracht. "Maar als zij alleen een glas willen vullen, kan dat ook. Het kost dan dertig cent voor 300 milliliter. De melktap berekent zelf hoeveel geld er is ingegooid en hoeveel liter hij vervolgens in de recyclebare plastic fles moet laten stromen. Het enige onderhoud dat wij er op die manier zelf aan hebben, is dat we alert moeten zijn op het bijvullen en natuurlijk is de hygiëne belangrijk. Verder komt het vooral neer op zelfbediening", legt hij uit.

Gebruikers wordt meegegeven dat de melk drie tot vier dagen goed is. "Maar in de praktijk is dat eigenlijk wel iets langer. We zijn er wel voorzichtig mee." Hoeveel liter Voets intussen heeft verkocht, laat hij liever onbesproken. "De mensen uit de regio weten ons in ieder geval steeds vaker te vinden en daar zijn we blij mee. Ze gebruiken het voor in de koffie of maken er pannenkoeken of yoghurt van. We horen enthousiaste verhalen. Ook in het gastenboek dat we hebben neergelegd bij de melktap lezen we leuke dingen terug." Naast melk is er in het zwart geverfde melktapgebouw ook eigengemaakte jam te koop en kunnen er eieren worden aangeschaft. "Het is bovenal een rustpunt voor voorbijgangers", zegt Voets. "Mensen kunnen er ook koffie of thee drinken, maar ook hun eigen broodjes opeten. Het contact met de mensen uit de regio maakt dit werk ontzettend leuk. En er is voor hen ook genoeg te zien in de regio. Ik zeg altijd: we wonen op de mooiste plek in Nederland. Vanaf het terrein van de melktap is het uitzicht prachtig. Je kijkt van alle kanten de polder in. We merken dat passanten dat ook erg aanspreekt."

Een ander deel van zijn op de boerderij gepasteuriseerde melk, is verkrijgbaar in de PLUS in Schoonhoven. Op eigen initiatief stapte Voets daar enige tijd geleden de winkel binnen met de vraag of er een samenwerkingsverband in zat. Hij kwam niet bedrogen uit. "Ze reageerden daar eigenlijk heel positief op. Op onze beurt vinden we het hartstikke leuk dat ze meewerken om streekproducten helpen te verkopen. Er zijn bijvoorbeeld ook kersen uit de regio te verkrijgen."

Net als de rest van zijn gezin, ontkomt Jan er niet aan om thuis dagelijks van de eigen koeienmelk te nemen. "We houden van eerlijke en gezonde producten. Rauwe melk is rijk aan eiwitten, vitaminen en calcium. Stuk voor stuk goede bouwstoffen voor het lichaam. Melk uit de winkel vinden we hier thuis ook eigenlijk geen melk. Puur natuur staat voorop bij ons."