• Jaap Struik is trots op zijn 19e plek bij de AD-haringtest.
• Jaap Struik is trots op zijn 19e plek bij de AD-haringtest. Foto: Leendert Kamsteeg

Haringen Jaap Struik staan er goed op

haastrecht • Met een 8,8 kwam de haring van visspecialist Jaap Struik dit jaar wederom als een van de besten uit de strijd bij de AD-haringtest. Daarmee hield hij de eer opnieuw hoog. Nog nooit kreeg zijn haring een lagere beoordeling dan een 8,5.

"Dit was de zesde keer dat we zijn beoordeeld door de keurmeesters van het Algemeen Dagblad", herinnert Struik zich feilloos. "Bij een van die keren kregen we een negen, dus het is niet ons hoogste cijfer ooit. Maar uiteraard zijn we er heel trots op. De verschillen in de top van het klassement zijn erg klein. Het komt dan echt aan op details. Met de negentiende plek op de landelijke ranglijst kunnen we heel goed leven. Zeker omdat we helemaal geen negatieve feedback kregen. Dat mijn broer Corné vijfde werd is hem van harte gegund."

Bevestiging

Met zijn kraam is Struik wekelijks te vinden in Haastrecht (donderdag) en Gouderak (vrijdag). De streekbewoners weten de weg naar zijn viskraam na de eindranking nog beter te vinden, ziet hij. "Ik hoor mensen wel eens roepen dat het om een momentopname gaat. Maar zo zie ik dat zelf eigenlijk niet. We moeten er gewoon voor zorgen dat onze haring, net als alle andere vis, dag in dag uit goed smaakt. Niet alleen als er toevallig een testpanel op bezoek komt. We hoorden gelukkig al langere tijd goede verhalen over onze producten. Dit is een bevestiging."

Ooit in de top-5 eindigen is een mooi streven, geeft hij aan. "Maar op den duur alleen maar duurzame producten verkopen zou nog mooier zijn. We willen daar nog meer op gaan focussen. Werken met vis zit in mijn bloed. We doen elke dag ons stinkende best. Als je deze waardering daarvoor terugkrijgt, maakt dat je uiteraard trots", besluit hij.