• Vishandel Corné Struik behaalde een knappe vijfde plek in de AD-haringtest.
• Vishandel Corné Struik behaalde een knappe vijfde plek in de AD-haringtest. Foto: Leendert Kamsteeg

Corné Struik topper in AD-haringtest

regio • Met een 9,6 als eindcijfer is de haring van visspecialist Corné Struik als vijfde geëindigd in de jaarlijks terugkerende AD-haringtest. Hoger eindigde hij nog nooit. Van alle ambulante viskramen kreeg hij zelfs de hoogste eindnotering van de vakjury.

Een resultaat dat uiteraard voor een brede glimlach zorgt bij de eigenaar, die in 2015 beoordeeld werd met een 9 en afgelopen jaar zelfs een 9+ kreeg. "Dit is iets waar we het met zijn allen voor doen en waar we allemaal ook heel trots op zijn", zegt Struik. "Het is best een kunst om een haring zo te bereiden dat hij romig blijft. Het is een heel kwetsbaar product. Gelukkig waardeerde de jury onze haring met een heel mooi cijfer."

Geen toevalstreffer, want door de hoge notering kwam de vakjury van de landelijke krant zelfs twee keer langs. Wat de reden was waarom hij geen tien kreeg? "Als feedback kreeg ik van de keurmeesters mee dat ze binnen een fractie van een seconde wisten: dit is absolute top. Onze haring had alles wat een Hollandse Nieuwe moest hebben. Helaas waren er in Nederland nog vier viswinkels die net iets beter dan wij waren. Ooit op die eerste plek eindigen is stiekem toch wel iets waar ik over droom." Onderaan het beoordelingsformulier noteerde de jury ook nog het volgende: "Mensen in de Krimpenerwaard mogen blij zijn met Corné Struik. Met zijn 26 jaar is hij de trotse eigenaar van een nieuwe, hypermoderne verkoopwagen. Wat een ondernemer. En wat een haring."

Om dat jaarlijks voor elkaar te krijgen, moet er vakkundig te werk worden gegaan, weet Struik. "Het is vooral belangrijk om de haring op de juiste temperatuur te houden. Het mooiste is als je het onder de vier graden kunt houden." Dat moet dag in, dag uit gebeuren, want het testpanel kondigt niet aan dat zij langskomen. Toch heeft Struik daar een trucje voor. "We doen al meerdere jaren mee en de ervaring heeft geleerd dat ze vaak in de laatste twee weken van juni komen. Hoewel ze zich niet voorstellen als proevers, merk je het best snel."

Jaarlijks worden er namelijk vier haringen door de keurmeesters gekocht, waarvan er twee meteen worden opgegeten en twee in de auto worden meegenomen. "Die sturen ze op naar het laboratorium, om er meer gegevens dan alleen het vetpercentage en de temperatuur uit te krijgen. Maar je voorbereiden kan eigenlijk niet echt. Daarom zijn we ook zo blij met deze vijfde plek."

Ook benieuwd naar de hooggewaardeerde haring van visspecialist Corné Struik? De wagen staat wekelijks in Krimpen aan den IJssel (dinsdag), Lekkerkerk (woensdag en zaterdag), Bergambacht (donderdag) en Krimpen aan de Lek (vrijdag).