• Wekelijks opent de bibliotheek haar deuren voor het taalcafé.
• Wekelijks opent de bibliotheek haar deuren voor het taalcafé. Foto: John Wijntjes

Plezier staat voorop bij het taalcafé

krimpen a/d ijssel • Sinds vier maanden is het in de bibliotheek in Krimpen aan den IJssel mogelijk om deel te nemen aan het taalcafé.

Daar wordt wekelijks op maandagmiddag op een laagdrempelige wijze kennis gemaakt met de Nederlandse taal. "De doelstelling die we daarbij nastreven is om de bezoekers de basisvaardigheden van de Nederlandse taal aan te leren", legt taalpuntcoördinator Patricia van Schaick namens de bibliotheek uit.

Zelf begeleidt ze eens per maand een groepje geïnteresseerden. In de andere weken zijn er andere vrijwilligers aanwezig om de middagen in goede banen te laten verlopen. Hoe groot die groep is, verschilt steeds. "We hebben bewust gekozen voor een vrije inloop. Er komen mensen uit Syrië, maar ook uit Iran, Irak, Marokko of Zweden. Maar iedereen die het leuk lijkt, is in principe gewoon welkom", benadrukt ze.

Taalniveau

Het initiatief is voortgekomen uit een samenwerking tussen de bibliotheek en de KrimpenWijzer. Op landelijk niveau bestaan deze ontspannen bijeenkomsten al langer.

"Tussen 13.00 en 14.30 uur is het mogelijk om mee te doen. Tijdens zo'n middag proberen we een gesprek op gang te krijgen om de woordenschat te vergroten. Die gesprekken kunnen over van alles gaan. Maar we vinden het leuk als de mensen zelf met elkaar aan de praat raken. Over welk onderwerp het gaat, is niet zo heel belangrijk. Het is in ieder geval ontzettend leuk om te doen. En vaak lukt het ook goed, al zit er bij sommigen ook wel een verschil in het onderlinge taalniveau."

Pim Pam Pet

Mede daarom ook heeft de bibliotheek ervoor gekozen om gezamenlijk te beginnen en af te sluiten, maar tussen de bedrijven door in groepjes uiteen te gaan. In de tussenliggende periode wordt er bijvoorbeeld Pim Pam Pet of Scrabble gespeeld, om niet alleen gezellig bezig te zijn, maar ook om moeilijke woorden bij te leren. Aanmelden voor de middag is niet nodig. De bibliotheek zorgt zelfs voor een kopje koffie of thee met een koekje daarbij.

Van Schaick vindt het dankbaar werk. "We willen de mensen die daar behoefte aan hebben leren om de taal machtig te maken. Ze op weg helpen naar een soms nieuw en beter leven. Want zonder het spreken en begrijpen van de Nederlandse taal, is het een stuk moeilijker aarden. We zien gelukkig veel mensen terugkomen. Dat vinden we erg leuk."