Edwin Noorlander op zijn plek bij 538

lekkerkerk • Wat ooit begon met dromen is voor Edwin Noorlander inmiddels alweer zes jaar werkelijkheid. De geboren en getogen Lekkerkerker (30) begon ooit bij de lokale omroep Vrolek, maar is inmiddels een vertrouwde stem bij Radio 538.

Dat het ooit zover zou komen, had hij acht jaar geleden eigenlijk niet meer voor mogelijk gehouden. "Ik had altijd al wel de droom om bij de radio te gaan werken. Vroeger liep ik in huis al met een kleine radio rond, weten mijn ouders vaak te vertellen. Ik had al vroeg voor mezelf duidelijk wat ik echt wilde." Op vroege leeftijd begon hij daarom al met DJ-werk bij radio-omroep Vrolek in zijn toenmalige woonplaats Lekkerkerk, om vervolgens ook nog bij het Alblasserdamse A-FM 97.3, Fresh FM, Megastad FM en Wild FM te horen te zijn.

Klik

Met wat radiomateriaal in zijn rugzak klopte Noorlander in 2009 vervolgens bij 538 aan. "En eigenlijk werd ik toen al snel uitgenodigd voor een gesprek", blikt hij terug. "Het klikte goed. Ze zagen wel iets in me zitten, zieden ze. Ik ben er toen een jaar blijven hangen en heb er begeleiding gekregen hoe een goede dj te worden. Later bleek er toch geen plek voor me te zijn. Dat was een klap en daarover was ik best teleurgesteld. Maar ik heb de moed niet opgegeven en ben Megastad FM vervolgens gaan combineren met Wild FM."

Bekend 06-nummer

Daar zat de huidige inwoner van Schiedam, die komende zomer iedere werkdag Frank Dane tussen 12.00 en 14.00 uur vervangt, ook op zijn plek. Tot een vakantie in Amerika de planning helemaal omgooide. "Redelijk uit het niks werd ik tijdens een wandeling gebeld. Ik herkende het nummer nog van mijn tijd bij 538 en wist zo dat het iemand van het radiostation moest zijn. Of ik nog interesse in een baan had, werd me gevraagd. Er kwam best wat haast bij kijken en anderhalve week later presenteerde ik plots mijn eerste programma."

Wat Noorlander betreft een ideale match. "Radio 538 was eigenlijk altijd wel het station waar ik later wilde werken. Ze zijn de grootste van Nederland. Daar wilde ik komen. Net zoals kleine voetballers de droom hebben om bij Ajax te spelen. De muziek die er gedraaid wordt past ook goed bij mij. Maar of ik er mijn hele carrière actief blijf, is lastig om te zeggen. Over vijftien jaar kan het goed zijn dat ik bij Radio 10 zit. Er moet ook wel genoeg ruimte voor talenten zijn om door te groeien."

Het presenteren gaat af en toe met vallen en opstaan, geeft Noorlander toe. "Op de radio gaat alles natuurlijk veel sneller dan op tv. Je moet snel kunnen schakelen. Het is wel belangrijk dat je vrolijk klinkt op de radio. Jezelf blijven. Ik kan dat van nature gelukkig wel, maar iedereen heeft weleens een offday."

Hij schetst een voorbeeld. "Een jaar geleden kreeg ik twee uur voor een uitzending bijvoorbeeld te horen dat mijn relatie over was. Daar was ik verdrietig over. Ik heb een paar uur voor de uitzending ook echt wel gehuild, maar eenmaal in de uitzending wil je niet alles laten zien en horen. Gelukkig had ik op dat moment een muziekprogramma lopen en was veel praten niet nodig. Maar daarnaast hoor je ook ontzettend veel bizarre, grappige en heftige dingen. In de 'Reddingsbrigade', een item in mijn programma, hangen regelmatig huilende mensen aan de lijn. Daar moet je op kunnen reageren."

Voice-over

Naast zijn werkdagen op donderdag- en vrijdagnacht (van 00.00 tot 03.00 uur) en zaterdag- (van 18.00 tot 20.00 uur) en zondagavond (van 18.00 tot 21.00 uur) is Noorlander ook voice-over en presenteert hij bij 538 On Tour. Daarmee was hij in april van dit jaar nog bij voetbalvereniging DCV om een feestje te bouwen. Hij is dan ook zuinig op zijn stem. "Geloof het of niet, maar vroeger praatte ik ook slissend. Ik heb daar een tijdje logopedie voor gevolgd. Praktisch iedere dj doet dat eigenlijk wel." Hoewel hij regelmatig voor een miljoen mensen presenteert, voelt hij zich nog geen BN'er. "Nee. Ik word weleens herkend, maar dan is het ook nog eerder om mijn stem dan om mijn gezicht", grapt hij. "Mensen hebben geen idee hoe je eruit ziet. Dat heeft ook wel wat."

Leendert Kamsteeg