•
Foto: John Wijntjes

Internationale prijzen voor Corry Kooy

schoonhoven • Onderscheidingen uit Frankrijk en Engeland zijn het bewijs van haar vakmanschap, ook al loopt de Schoonhovense beeldend kunstenares Corry Kooy daar niet altijd mee te koop. "Ik ben eigenlijk helemaal geen type om mee te doen met festivals, maar deze prijzen zijn mooi meegenomen."

Vooral haar gloednieuwe Franse pastelkist ter waarde van 1500 dollar kan ze waarderen. "Ik hoef voorlopig geen nieuw pastelkrijt aan te schaffen. Hier kan ik wel een jaar mee vooruit. Zelden zo'n nuttige prijs gewonnen. Ik wist trouwens niet dat er aan mijn inzending een competitief element zat. Een vriendin uit Frankrijk wees me op het festival van Limoges, dat officieel de 'Feytiat' wordt genoemd. Ik ben er enkele jaren geleden reeds geweest om in de natuur workshops te geven. Fransen zijn verzot op pastel schilderen. Ik heb toen speciaal een tijdje Franse les gevolgd om enkele vaktermen goed te kunnen uitspreken. Je moet toch een beetje kunnen communiceren met je cursisten. Ik werd twee weken geleden opeens gebeld door diezelfde vriendin, die me feliciteerde met de prijs. Collega's hadden de inzending beoordeeld en bekroond met de hoofdprijs. Dat was een grote verrassing. Ik kreeg de pastelkist per post toegestuurd."

Afgelopen week kwam er weer een prijs bij. Nu was de vakjury van Patchings Artist Exhibition in Norfolk onder de indruk van 'het kalf' van Corry Kooy. "Voor deze tentoonstelling werden duizenden stukken beoordeeld. Ik was al blij dat ik bij de laatste honderd zat. Uiteindelijk hebben er tien een speciale vermelding gekregen en daar zat 'little calf' eveneens tussen. Daarmee was ik zeer vereerd."

Portretteren

Corry Kooy combineerde tijdens haar bezoek aan Engeland het nuttige met het aangename en dook de streek in voor het portretteren van bewoners. Zo stuitte ze op een hoogbejaarde dame van de oude Engelse adel. "Chloe was 102 jaar oud, maar nog goed bij de pinken. Ze zag alleen slecht. Deze dame wilde graag voor mij poseren, maar viel enkele keren in slaap. Ik moest af en toe wachten tot ze opkeek. Maar ach, wat wil je op die leeftijd. Ze vond het geweldig."

Of het leidt tot een grotere buitenlandse afzet, weet de Schoonhovense niet. "Het zijn wel fraaie visitekaartjes. Als kunstenares moet je regelmatig werken verkopen om door te kunnen gaan. Ik heb niet te klagen. Ik krijg voldoende opdrachten om dagelijks met pastel of olieverf aan de slag te kunnen gaan. Mijn nieuwste tentoonstelling richt zich op Schoonhoven. Binnenkort exposeer ik in het Zilvermuseum met pastel schilderijen van zilversmeden uit de stad. Directeur Marcel Teheux wil graag meewerken. Daar ben ik hem erkentelijk voor."

Pieter van der Laan