• Victor (rechts) spijkert zijn wiskunde bij achter de laptop.
• Victor (rechts) spijkert zijn wiskunde bij achter de laptop. Foto: Leendert Kamsteeg

Gemini College streeft naar doorstroming van zoveel mogelijk leerlingen

Zomerschool als ideaal hulpmiddel

lekkerkerk • Voor 45 leerlingen van het Gemini College uit Lekkerkerk is de zomervakantie dan ook eindelijk begonnen. Stuk voor stuk en geheel vrijwillig besloten zij om na het reguliere schooljaar nog wat extra lessen te volgen.

De zogeheten zomerschool, die door het Gemini College gegeven wordt in de eerste week na en de laatste week voor het schooljaar, is door de overheid in het leven geroepen om zittenblijven tegen te gaan. Leerlingen wiens rapport net niet goed genoeg is om door te stromen naar het volgende studiejaar, spijkeren in één of twee weken tijd nog de benodigde lesstof bij met het ultieme doel om toch over te gaan. Per week kan er maximaal één vak worden gevolgd, die op de vrijdag wordt afgesloten met een door de docent gemaakte toets. Is die voldoende, dan kan er feest worden gevierd.

Ook leerlingen die op basis van hun rapport al wel over zijn, maar toch met een voorsprong het volgende leerjaar in willen, zijn van harte welkom. Afdelingsmanager Steven Engel is een groot voorstander van het traject. "We hebben jaarlijks plek voor maximaal vijftig leerlingen. Dat komt vooral omdat we ernaar streven om één docent op vijf studenten te zetten. Het extra stukje aandacht dat de leerlingen kunnen krijgen, spreekt ze erg aan. We horen ze ook niet klagen over het feit dat zij nog op school zitten en anderen niet. Ze komen juist heel gemotiveerd over."

Perspectief

Hoewel er voor het deel leerlingen dat op zittenblijven staat wat meer druk achter zit, zijn er jaarlijks ook een kleine twintig studenten die zichzelf willen ontwikkelen. Engel: "Het is echt een eigen keuze. Meedoen is niet verplicht. Wat we als school wel aangeven is of er perspectief is om te door te stromen. Het heeft voor leerlingen geen nut om hier nog een week te komen als zij te veel onvoldoendes hebben en de opgebouwde achterstand niet meer kunnen rechttrekken. Daarin zijn we heel eerlijk tegen ze."

De dagen op het Gemini College duren van half tien 's morgens tot kwart over drie 's middags en bestaan uit 45 minuten studeren, gevolgd door een kwartier pauze. In de onderbrekingstijden zijn mobiele telefoons niet toegestaan. Op die manier wordt de nadruk gelegd op de effectieve leertijd, benadrukt biologiedocent Tjeerd Hers. "We merken dat de spanningsboog bij de leerlingen hierdoor een stuk hoger komt te liggen. Wat we vooral ook hopen te bereiken is dat er gewerkt wordt aan een positief zelfbeeld. Investeren in jezelf en gaan ontdekken tot wat je in staat bent. Zo'n succesverhaal nemen de leerlingen namelijk ook weer mee naar het volgende jaar. Dat is voor ons belangrijker dan een heel goed cijfer."

Zonde

Net als Engel is Hers een tegenstander van zittenblijven. "Het is om diverse redenen zonde. Niet alleen wordt er lesstof herhaald die de leerling mogelijk al wel beheerst, ook verliest hij of zij mogelijk vrienden door andere lesroosters. Als het moet dan moet het, maar als school kiezen we ervoor om doorstroming na te streven."

Dat lukte met behulp van de zomerschool de laatste jaren goed. In 2015 bevorderden 23 van de 24 potentiële zittenblijvers, terwijl dat er in 2016 nog 13 van de 14 waren. Cijfers waar Mieke Theunisse, docente Nederlands en ook aanwezig bij de zomerschool, blij van wordt. "Kinderen durven door deze opzet ook echt vragen te stellen. Ze komen er allemaal met eenzelfde doelstelling naartoe en helpen elkaar waar nodig. Dat is mooi om te zien."

Bewust kiest het Gemini College er voor om met eigen docenten de zomerschool aan te bieden. "Zij kennen de leerlingen al van het reguliere schooljaar en we denken dat zij in de omgang met hen een streepje voor hebben", legt Engel uit. "Ze hebben er bovendien ook echt plezier in om de leerlingen met de laatste loodjes te helpen. En daarnaast hebben we als school ook graag de touwtjes in handen. Wat ons extra motiveert om dit te doen is dat we ook zien dat degenen die via de zomerschool alsnog zijn overgegaan naar het volgende jaar, ook daadwerkelijk met dat niveau mee kunnen komen. Ze hebben er dus ook echt iets aan."

Woorden waar de 15-jarige Victor uit Lekkerkerk achter staat. Hij spijkerde in één week tijd een wiskunde-achterstand weg met een ruime voldoende. "Ik had mijn laatste toets verknald, waardoor ik de keuze had om mee te doen aan de zomerschool. Dat is me goed bevallen. Ik vind het goed dat de school ons deze mogelijkheid heeft geboden." De 15-jarige Marlies uit Capelle aan den IJssel was op basis van haar rapport al over, maar kon nog wel wat aardrijkskundelessen gebruiken, dacht ze. "Van nature ben ik een harde werker. Ik wil graag over naar de mavo en daarom heb ik dit nodig. Gelukkig is er ruimte voor langere pauzes, want je hoofd af en toe even leegmaken is wel fijn tijdens zulke weken."

Leendert Kamsteeg