Afbeelding

Dopen tijdens Zipfestival

lopik • Het onlangs gehouden 10-daagse Zipfestival in Lopik was weer een groot succes. Na de sing-in op zondag namen acht mensen het besluit om zich te laten dopen in de Lek.


Beverbrug op De Groote Zaag

krimpen a/d lek • Natuurgebied De Groote Zaag in Krimpen aan de Lek wordt verrijkt met een imposant kunstwerk: de Beverbrug.

De gemeente Krimpenerwaard stelde eerder een krediet van 150.000 euro beschikbaar voor recreatieve voorzieningen in het project. Een uitkijktoren hoorde daarbij. Het idee voor een stalen Beverbrug is afkomstig van de stichting River Art, die met kunstuitingen de verbinding via het water tussen de steden en dorpen in de Rotterdamse regio wil benadrukken.

Het beoogde kunstobject op De Groote Zaag heeft de vorm van een beverburcht. Het bouwwerk is een ontwerp van kunstenaarscollectief Observatorium en moet een toeristische trekpleister worden. Het uitkijkpunt heeft als doel de aantrekkingskracht te vergroten. Met de Beverbrug krijgt de Zaag er een attractie van formaat bij. Het stalen gevaarte is 14 meter hoog en is als een 'icoon' zichtbaar in de omgeving. De Beverbrug is van twee kanten toegankelijk. Via een trap begeeft men zich naar het 'hol van de bever' op een hoogte van 6,5 meter. Vanaf die plek is er sprake van een panoramisch uitzicht. De structuur laat bezoekers ervaren hoe een echte beverburcht er uit ziet. Volgens de plannenmakers spreekt de architectuur tot de verbeelding en is het kunstwerk op dit toekomstige bevereiland volledig op z'n plek.

De herinrichting van het eiland De Groote Zaag geeft niet alleen een kwaliteitsimpuls aan natuur en landschap, ook recreatie krijgt een boost. Samen met natuurbeheerorganisatie Het Zuid-Hollands Landschap en de gemeente Krimpenerwaard heeft Rijkswaterstaat diverse maatregelen getroffen die ervoor zorgen dat bezoekers nog meer van het natuurgebied kunnen genieten. Zo is er een wandelpad aangelegd over een van de kreken en is er een vogelkijkscherm gebouwd. De krabbetjes die in de geulen en poelen leven, vormen voer voor bijvoorbeeld de ijsvogel. Voor vogelliefhebbers een lust voor het oog om deze vogels laag over de kreek te zien scheren.