• Piotr Havik tijdens de challenge.
• Piotr Havik tijdens de challenge. Foto: André Miltenburg

Piotr Havik verdient stagecontract

bergambacht • Eliterenner Piotr Havik won woensdagavond in Amsterdam de finale van de Wattmeister Challenge. De 23-jarige Bergambachtenaar verdiende hiermee een stageplek bij de Zwitserse Worldtourploeg Katusha-Alpecin.

Havik trapte op een Smart-trainer het hoogste wattage (6,18) per kilogram gewicht weg. Jasper de Laat (Metec-TKH) eindigde voor Ike Groen (Delta Cycling) als tweede. "Ik had me al aan het begin van het seizoen geplaatst voor de finale," vertelt een dolblije Piotr Havik, die zijn droom 'beroepsrenner worden' wellicht uit ziet komen. "Nu is mijn vorm veel beter en kon ik mijn concurrenten, die tot de nationale wielertop behoren, na bijna vijf kwartier afzien, aftroeven."

Per 1 augustus treedt Piotr Havik als stagiair in dienst bij Katusha-Alpecin. "Ik krijg kleding, een fiets en hopelijk een mooi programma," vervolgt de coureur van Beat Cycling. "In Worldtourwedstrijden mag ik volgens de regels niet starten, maar er blijven genoeg internationale meerdaagsen en klassiekers over om te laten zien wat ik kan. Ik heb geen last meer van blessures. Mijn lijf is nu sterk genoeg om de wielersport op het hoogste niveau te beoefenen."

Piotr Havik kent overigens al een aantal renners uit die ploeg. "Met de Deen Mats Würtz Schmidt reed ik bij de junioren. De Belg Jenthe Biermans kwam ik vaak tegen in koersen, toen ik als continentaal renner bij Rabobank en 3M reed. Ik hoop uiteraard ook met renners als de Duitser Tony Martin, die nu in de Tour de France actief is, in wedstrijden uit te komen. Ik ga me zo goed mogelijk focussen op de drie maanden tussen de profs om zo te proberen een contract af te dwingen."