• De Weide heeft te kampen met structurele verzakkingen.
• De Weide heeft te kampen met structurele verzakkingen. Foto: Leo Bennis

Lopik stelt besluit ophogen De Weide uit

Inspreker: 'We leven op een tijdbom'

lopik • De gemeente Lopik gaat nu eerst onderzoeken wat het kost om schroefpalen onder particulier terrein aan te brengen, naast een zogenaamd palenmatras onder de straat.

De Lopikse wijk De Weide kampt al sinds de aanleg met verzakkingen. Dit zorgt niet alleen voor een rommelig aanzicht, maar leidt ook tot praktische problemen als wateroverlast bij overvloedige regenval en het onder spanning staan van (gas)leidingen en huisaansluitingen.

Sisser

Volgens een bewoner, die dinsdagavond insprak tijdens de raadsvergadering, liep een gaslekkage onlangs door tijdig ontdekken letterlijk met een sisser af. "De Weide is een tikkende tijdbom", oordeelde hij.

De inspreker haalde de vele genoemde oplossingen vanuit de gemeente nog maar eens aan. "Er is ons de afgelopen jaren van alles beloofd om de verzakkingen structureel aan te pakken. Maar wat nu voorligt is niets meer dan weer een tijdelijke aanpak, waardoor we over een aantal jaren weer even ver zijn. Daarnaast wordt alleen de weg aangepakt en moeten we zelf opdraaien voor het verzakte eigen terrein."

De inspreker hoopte op een handreiking van de gemeente, omdat tijdens de vorige renovatie van de wijk, in de jaren negentig, fouten zijn gemaakt, waardoor particuliere opstallen als schuren schade hebben opgelopen.

Palenmatras

De gemeente opteerde in eerste instantie ook voor een zogenaamd palenmatras. Dit diende te zorgen voor een fundament van gevel tot gevel, waardoor verzakkingen tot wel zestig jaar zouden zijn uitgesloten. De bestaande schuren werden daarbij vervangen door nieuwe bergingen. Vanwege het hoge prijskaartje (ruim 8 ton) en allerlei onzekerheden ging er echter een streep door deze optie.

Om verder tijdverlies te voorkomen koos B&W voor de traditionele ophoogmethode, gebruikmakend van lichtgewicht ophoogmateriaal. Hiermee kocht de gemeente als het ware tijd, omdat er tegenwoordig veel aandacht is voor 'slappe bodems' en er over twintig jaar, als De Weide weer zou moeten worden opgehoogd, wellicht wél een blijvende oplossing is.

Motie
De bewoners voelden zich met deze oplossing in hun hemd gezet en vonden daarbij steun bij de VVD, PvdA en SGP. Eerstgenoemde fracties hadden een motie voorbereid om een door de bewoners aangedragen variant –palenmatras onder de weg en (trillingsvrije) schroefpalen onder particulier terrein- nader te onderzoeken. "Met de nu gepresenteerde oplossing zijn we over een aantal jaar weer even ver. Er zijn onder de bewoners verwachtingen gewekt. We weten dat dit voorstel tot vertraging leidt, maar die is te verwaarlozen gezien de lange tijd dat bewoners nu al wachten op een oplossing", sprak Nick Kramer (VVD).

Wethouder Gerrit Spelt probeerde de indieners op andere gedachten te brengen door ze voor te houden dat het palenmatras met de schroefpalen tot wel 1,5 miljoen aan extra kosten kan leiden. "In de gemeente Krimpenerwaard en in Kanis hebben ze ervaring met deze methode. We kunnen het kostenplaatje zo opvragen, al kost het doorrekenen voor de Lopikse situatie meer tijd."

De wethouder voelde er meer voor om nu eindelijk de knoop door te hakken en de verzakkingen aan te pakken, al betekende het inderdaad een tijdelijke oplossing.

Hij kreeg daarbij steun van zijn eigen CDA en de ChristenUnie, maar dat was niet voldoende om de motie van tafel te krijgen. En zo zal de gemeenteraad zich in november weer buigen over dit onderwerp, dan met een kostenplaatje voor de alternatieve aanpak van de verzakte Weide.

Robert van der Hek