Lopik gastheer van jubileum-jumelage

lopik • Lopik ontvangt van donderdag 29 juni t/m maandag 3 juli gasten uit de gemeenten Lezoux in Frankrijk, Grebenstein in Duitsland en Sarsina in Italië.

Tijdens de uitwisseling wordt extra aandacht besteed aan het 60-jarig jubileum van de stedenband tussen Lopik en Lezoux.

Gastgezinnen

De gasten worden ondergebracht bij verschillende gastgezinnen. Stichting Jumelage Lopik heeft een programma samengesteld waarin de nadruk ligt op cultuur en natuur in en rondom de gemeente Lopik. Ook wordt stilgestaan bij het feit dat er tussen Lezoux en Lopik sinds 1956 een stedenband bestaat.

Overeenkomst

Op 3 april 1960 sloten de toenmalige burgemeesters Cappelli van Sarsina, Joyon van Lezoux en Schuman van Lopik de jumelageovereenkomst die de drie gemeenten op vriendschappelijke basis aan elkaar verbond. Later is de jumelage uitgebreid met de gemeente Grebenstein.

"Zo'n jumelage overbrugt afstanden, verbindt culturen en schept banden", stelt voorzitter Wim Perlot van Stichting Jumelage Lopik. "Naast de uitwisselingen van inwoners van de deelnemende gemeenten kunnen ook bepaalde beroepstakken bij elkaar op bezoek komen om technieken of werkwijzen van elkaar te leren."

Jongeren

De jaarlijkse uitwisseling tussen jongeren vindt dit jaar in Lezoux plaats en wel van 12 tot en met 19 juli. Deze uitwisseling is bedoeld voor jongeren van 14 t/m 17 jaar.

Meer informatie: www.jumelagelopik.nl