• Het Zipfestival in de fraaie  spiegeltent is afgelopen weekend van start gegaan.
• Het Zipfestival in de fraaie spiegeltent is afgelopen weekend van start gegaan. Foto: PR

Tiendaags Zipfestival vanuit spiegeltent

regio • In en rondom een authentieke spiegeltent, die vrijdag is opgebouwd op recreatieterrein Salmsteke, worden deze week allerlei christelijke activiteiten georganiseerd. Het jaarlijkse Zipfestival is hiermee een 'zip 10-daagse' geworden.

Het Zipfestival beleefde zijn hoogtepunt in 2013 toen 7.000 à 8.000 mensen het evenement op het terrein langs de Lek bij Jaarsveld bezochten. "We hebben toen echt gepiekt, ook organisatorisch en financieel", blikt voorzitter Gerrit-Jan Verstoep terug. "Bij de evaluatie hebben we daarom besloten een tandje terug te schakelen. We wilden geen roofbouw plegen op vrijwilligers en terug naar de basis."

Vervolgens: "Daarnaast is het Zipfestival door de jaren heen veel meer geworden dan het evenement alleen. Het is een beweging, die 24 uur per dag en zeven dagen in de week met het geloof bezig wil zijn. Dit doen we naast het Zipfestival met activiteiten als worship-/communitynights en gebedsavonden." Het voldoet hiermee aan de trend dat mensen tegenwoordig minder gebonden willen zijn aan een kerk, maar zich wel christen noemen. "We zijn als het ware een beweging die invulling wil geven aan de behoefte van mensen om in een actieve relatie met God te leven. Zowel mensen binnen de kerk als daarbuiten, waaronder veel jongeren, voelen zich aangetrokken."

De fraaie spiegeltent van waaruit het Zipfestival enkele jaren geleden ook plaatsvond, staat opnieuw opgesteld op Salmsteke. Met een bijzondere reden, verklaart de voorzitter. "Mijn vrouw Wendela en ik vieren dit jaar ons 25-jarig huwelijksjubileum. Omdat we allebei uit een grote familie komen en gezegend zijn met veel vrienden en kennissen, wilden we het feest vieren in de stijl die bij ons past. De ronde spiegeltent, een voormalig Belgisch danspaleis uit 1935, vonden we de juiste, sfeervolle locatie."

Het echtpaar wilde het feest combineren met het Zipfestival, dat dan op de zaterdag en zondag (1 en 2 juli) volgend op het huwelijksfeest zou plaatsvinden. "Het toeval wilde dat de bouwer van de tent nogal druk bezet was en de tent afgelopen vrijdag al moest plaatsen. Toen hebben we besloten om er gelijk maar een tiendaags Zipfestival van te maken, waarbij het huwelijksfeest zelf -op vrijdag 30 juni- een besloten aangelegenheid is." Zodoende werd het festival afgelopen zaterdag afgetrapt met een kampvuuravond en wordt het zondag 2 juli afgesloten met een sing-in voor iedereen. Daar tussendoor is er van alles te beleven op Salmsteke. Voor het volledige programma, zie: www.zipfestival.nl

De voorzitter tot besluit: "En zo ziet het Zipfestival, waarvoor de basis in 2008 in Polsbroek werd gelegd met een sing-in, er ieder jaar anders uit. Het verheugt me dat het evenement iedere keer in een behoefte voorziet, zodat we ons doel -mensen helpen het geloof te ontvangen, te versterken, te verdiepen en te vieren- kunnen bereiken."

Robert van der Hek