• Arjenne Bouwknegt, Job Meijhuizen en Marcel Teheux.
• Arjenne Bouwknegt, Job Meijhuizen en Marcel Teheux. Foto: wijntjesfotografie.nl

'Silver Design in Time' beslaat 100 jaar zilverindustrie

schoonhoven • Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven toont van 15 juni tot en met 4 maart 2018 de historische overzichtstentoonstelling 'Silver Design in Time'.

Donderdagmiddag werd de opening verricht door tien willekeurige inwoners van de Krimpenerwaard, die aan een touwtje trokken. Zij stonden symbool voor tien decennia zilver. Museumdirecteur Marcel Teheux heeft de 100-jarige geschiedenis in tien stukken geknipt om tijdsbeelden weer te geven. Talloze fraaie objecten van 25 topontwerpers roepen een nostalgische sfeer op. Teheux accentueert dat met foto's, affiches, gebruiksartikelen en apparaten uit het verleden. Oude televisietoestellen, radio's en afbeeldingen van brommers en automobielen omringen zilveren kandelaars, glaswerk en theepotten. De muren zijn beplakt met behangfragmenten. "Jeugdsentiment voor menigeen. Zeer herkenbaar en laagdrempelig. Zo kweek je interesse bij een breed publiek. Het was een gigantisch karwei. Conservator Arjenne Bouwknegt heeft musea, particulieren en instanties benaderd voor deze mijlpaal. De medewerking was grandioos. Alle ruimten in het museum zijn benut om het aanbod te verstouwen. Op onze drie verdiepingen komt iedereen aan zijn trekken", zegt de directeur.


Context

De tentoonstelling laat de geschiedenis van het design in de zilverindustrie zien. De opkomst, glorietijden, stagnatie en Nederlandse successen in het buitenland komen aan bod. De nadruk ligt op de nationale zilverindustrie. De tentoonstelling begint met zilverdesign van Christopher Dresser (1834-1904) en eindigt met Marcel Wanders.

Het tentoongestelde zilver laat echter pas goed haar waarde zien als het in het juiste tijdsbeeld en in de juiste context wordt getoond aan de bezoeker. "Daarom heb ik voor deze tentoonstelling enkele experts van verschillende musea uitgenodigd. Zij hebben elk in hun eigen deelgebied per decennium een beeld geschapen. Zo fladderen we door de tijd", aldus Teheux.

Bij kijken hoort tegenwoordig ook doen. Passieve bezichtiging is niet meer van deze tijd. Jong en oud moet aan zijn trekken komen. Naast de rondleiding is er een speciaal kinderprogramma in het bezoek opgenomen. "Zij kunnen in het lab aan de slag met mallen en stempels, die vroeger voor seriematige productie zorgden. Dat ambachtelijke werk vinden kinderen vaak het leukst in een museum", aldus Teheux, die ook technieklessen voor middelbare scholieren voorbereidt. "Dat is de volgende stap."