• Opslagtanks bij Gpi.
• Opslagtanks bij Gpi. Foto: wijntjesfotografie.nl

Een en al bedrijvigheid op De Copen

lopik • Met zichtbare trots toonden diverse eigenaren en personeelsleden hun bedrijf aan een breed publiek. Veel ondernemers op De Copen zetten zaterdag de deuren wijd open voor bezoekers van het Lopikse complex.

Net na de opening om 10 uur was de parkeerplaats bij de toegangspoort reeds voor een groot deel bezet. Familie, vrienden, bekenden en nieuwsgierige gasten namen gaarne een kijkje op het met ballonnen versierde bedrijventerrein. Voor de kinderen waren er springkussens, spelletjes en ijsjes. Volwassenen kregen koffie, taart en rondleidingen om de laatste technische snufjes en soms hypermoderne apparatuur te aanschouwen. Zo kreeg menigeen een prima beeld wat zich in de vele fabriekshallen en werkplaatsen dagelijks afspeelt.

Chemie

Zo verbaasden bezoekers zich bij Gpi over de enorme opslagtanks en dito procesapparatuur voor voedsel, chemie en farmacie. Het toonaangevende bedrijf van oprichter Fons Geurts heeft vestigingen in Groot-Ammers en Polen en levert wereldwijd tanks in alle soorten en maten. "Gpi is in 1994 begonnen met een handvol technici en lassers. Nu telt dit bedrijf ruim 100 medewerkers en hebben we wederom diverse vacatures. De succesformule bestaat uit een goede onderlinge sfeer, innovatie en vakkundige medewerkers", zegt Geurts tegen zijn gehoor.

Het menselijk kapitaal speelt ook bij Koos van Amerongen van JEVA een voorname rol. "Je moet medewerkers de tijd geven om zich te ontwikkelen. Het is voor jongeren immers een leerproces. Bij metaalbewerking is plezier in het werk belangrijk. Dat komt de kwaliteit slechts ten goede. Wij groeien nog steeds. Daarom kijken we al uit naar extra vierkante meters werkoppervlak."

Spoedklussen

Lopikse ondernemers gunnen elkaar succes. Regelmatig werken ze samen en een enkele keer lenen ze werknemers van elkaar op spoedklussen te voltooien. "Er is veel bedrijvigheid op De Copen. Je merkt dat de economie flink aantrekt", meent Arjan van der Ham, directeur van Ham Technische Installaties. Zijn onderneming is specialist in het installeren en onderhouden van elektra, gas, water en sanitair voor particulieren en bedrijven. "Installateurs zijn veelzijdig. Daarom moet je investeren in jonge vakkrachten."


Machinebankwerk

Die mening is ook Erik Donk van Donk Industries toegedaan. Spuitgieten, bewerken, coaten en assembleren van aluminium producten vormen de hoofdmoot. "Van handmatig machinebankwerk tot het programmeren van een CNC-freesmachine. Het trekt veel bekijks."


???????Pieter van der Laan